Menu

Ђаци

ОТВОРИМО СВОЈЕ СРЦЕ

Дружина „Старина Новак“ је у оквиру активности током „Недеље сећања и заједништва“ покренула хуманитарну акцију прикупљања хигијенских средстава за децу која су корисници Свратишта у Крфској 7а.

Хуманитарна акција почела је у четвртак 9. 5. 2024. године и трајаће до краја месеца маја. У акцији учествују ученици и млађих и старијих разреда.

Отворимо своје срце и омогућимо заједно свој деци лепше и ведрије одрастање!


Последње објаве Дигиталног музеја

• Колекција "Стари предмети за свакодневну употребу"

• Колекција "Посете"

• Колекција "Стари предмети науке и технике"

• Колекција "Уметнички предмети"


Ликовни конкурс

"30. Васкршње ликовне радости" 2024. године

Сазнајте више


Ликовни и литерарни конкурси

„Кад се ласте врате с југа“

Сазнајте више


Ликовни и литерарни конкурси

„Мали Пјер“ и „Воз за срећу“

Сазнајте више

Дружење предшколске групе из вртића „Панда“ и ученика 4/5

У понедељак, 08.04. 2024. године, нашу школу је посетила предшколска група из вртића „Панда“. Ученици 4/5 су, са великоим усхићењем, приредили сјајне анимације за предшколце. Кроз полигон брзине и спретности и решавањем асоцијација дружење је протекло лепо и незаборавно.

Четвртаци су веома посвећено, млађим другарима - будућим ђацима првацима, демонстрирали различите игре, а они су их пажљиво и знатижељно слушали и учествовали у свим активностима. Задовољство је било обострано!

У пратњи својих васпитачица, а након свих активности, предшколци су отишли са осмехом на лицу.

Очекујемо их на поновном дружењу!

С.Ћивша


Ленка поново блиста

Ленка Величковић тренира савремени плес од своје 6 године, у школи плеса Dance Station. За то време је учествовала на великом броју такмичења на којима је освајала већином прва места, у свом соло наступу и са групом са којом наступа, у мини групи и формацији, у А категорији.

Такмичења су већином интернационална, на којима учествују клубови из Србије и земље из окружења.

Члан је плесне репрезентације репрезентације Србије.

У априлу се одржава Европско првенство у Jazz-у и савременом плесу у Темишвару , и надамо се добрим резултатима.

Током бављења плесом развила је тимски и спортски дух. Такмичења буду целодневна и напорна, али због љубави према плесу њој буду забавна и јако се радује.


Општинско такмичење из технике и технологије

Општинско такмичење из технике и технологије је одржано у петак, 01. марта 2024. године у ОШ „Иван Милутиновић“ у Вишњици.

Из наше школе четири ученице су оствариле пласман на окружно/градско такмичење и постигле су следеће резултате:

Име и презиме Одељење Пласман
Наталија Свитлица 5/2 треће место
Милa Башкот 6/2 прво место
Петра Бечић 7/4 прво место
Андреа Петровић 7/1 треће место

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

28.2.2024.године

„Дан розих мајица“

Сазнајте више →

Литерарни и ликовни конкурси

„Мој Београд“ и „Мостови повезују људе“

Сазнајте више


Школско такмичење рецитатора

Сазнајте више
ЗАВРШНИ ИСПИТ

Календар активности за спровођење завршног испита и уписа ученика у средњу школу →

План припремне наставе
Биологија Географија


Радионица за четвртаке

У уторак, 5. 12. 2023. године, у оквиру тематског дана Стручног већа хемије, биологије и географије – "Минерали у нама и око нас", одржане су радионице за ученике четвртог разреда.

Радионице су припремили и реализовали наставници стручног већа и ученици осмог разреда Тијана Ћетковић 8/1, Дуња Радисављевић 8/3, Моника Мирковић 8/1, Петар Драгићевић 8/1 и Ђорђе Миленковић 8/1. Ученици четвртог разреда су се на занимљив начин упознали са хемијом, биологијом, географијом и физиком као наставним предметима.

Такмичење у каратеу

Ученик наше школе Илија Кочовић 7/1 члан је Карате клуба „Црвена звезда“ и добитник бројних медаља. Ове године Илија је освојио завидан успех – прво место на Државном првенству и друго место на Светском првенству у фудокан каратеу, школи која представља модерну варијанту традиционалног каратеа.

Све честитке Илији на оствареном успеху!


ОЗБИЉНОМ МУЗИКОМ У СУСРЕТ НОВОЈ 2024. ГОДИНИ

На часу музичке културе у одељењу 7/2, одржана је радионица на којој смо правили новогодишње украсе инспирисане композиторима који су дали значајан допринос музици барока. Током радионице, ученици су обнављали научено градиво, повезивали различите видове музичког изражавања са друштвено-историјским амбијентом у коме су настали, наводили карактеристике барокне музике...

У учионици/радионици, смо слушали Вивалдијеву "Зиму", Бахову" Токату и фугу", Хендлов "Краљевски ватромет", док су ученици истовремено израдјивали украсе, у складу са темом.

Ова активност је омогућила ученицима да креативно изразе своје разумевање барокне музике кроз визуелне елементе. Такође, кроз овакав приступ, ученици су имали прилику да се повежу са предметом на практичан и занимљив начин.


Изложба поводом Дана примирја "Ђаци у Великом рату"

Поводом Дана примирја 11. новембра, верска секција је у сарадњи са историјском секцијом приредила изложбу „Ђаци у Великом рату“ као омаж свим ђацима, а пре свега чувеним 1300 каплара који су се ставили у службу одбране отаџбине.

Изложба се састоји од фотографија 1300 каплара, ђака добровољаца и ђака који су били на школовању у иностранству, као и преживелих каплара – Александра Дерока, Станислава Винавера и Светог Јустина Ћелијског - који су својим делом заувек оставили трага у српској култури, уметности и Цркви.

Циљ изложбе је да се ђаци упознају са бесмртних 1300 каплара који су учинили велики подвиг дајући пример како се воле отаџбина и слобода и који су на њен олтар положили огромну жртву бранећи је неустрашиво.

Аутор изложбе је Марија Тодоровић, наставница верске наставе.


Представа "Тајна бакине шкриње"

Ученици другог разреда наше школе су 31. 10. 2023. посетили Дечји културни центар Београд где су гледали представу "Тајна бакине шкриње". Представа је била дивна. Могли смо да видимо како су некада људи живели, како су се одевали, које су предмете користили у свакодневном животу. Научили смо неке нове појмове који су нам до тада били непознати. Бакина шкриња је била пуна различите одеће и предмета из прошлости. Сазнали смо шта су јелек, писаћа машина, лој, ибрик, гушчије перо, мастионица итд. Чули смо и за велики број старих заната и упознали неке наше старе обичаје. Глумци су постављали питања публици. Унук Мирко је причао брзалице, питалице и разбрајалице.

Ликови у представи су деда Сима, бака Мара, унук Мирко, унука Мирка и комшија Милош. Унук Мирко је био јако несташан, а за разлику од њега, унука Мирка је мирна и води рачуна о Мирку. Бака Мара се често љути на Мирка, а деда Сима га брани од грдње. Комшија Милош се дружи са деда Симом и на крају представе свира гајде и фрулу.

Утисци ученика су да је представа била величанствена, смешна, забавна и поучна.

Ана Хладни II/4


Посета црквама

Ученици који похађају верску секцију су, 13. 10. 2023. године, посетили цркву Покрова Пресвете Богородице и католичку цркву Светог Антуна Падованског које се налазе на Црвеном Крсту.

У цркви Покрова Пресвете Богородице ученици су заједно са наставницом прочитали акатист Покрову Пресвете Богородице и тако узели учешће у свечаном дочеку празника.

Ученици су имали прилику да виде у самој цркви и копију иконе Мајке Божије из Пећке Патријаршије за коју се верује да је осликао Свети апостол Лука и да има исцељујуће моћи, а која је чувана је у манастиру Светог Саве Освећеног у Јерусалиму, и коју је у Србију донео Свети Сава. Такође су се упознали и са историјом тог дела града на коме су саграђене ове две цркве.

Погледајте остале активности верске наставе »


Пројекат "Развој школског спорта"

Кроз пројекат "Развој школског спорта", организован је и реализован четврти међуопштински „Полигон спретности“, у среду, 25.октобра 2023. године у Вранићу. Домаћин је била ОШ "Павле Поповић".

Наши домаћини су уприличили међусобно повезивање и удруживање 20 основних школа са подручја 17 београдских општина. Манифестација је почела интонирањем државне химне, музичким програмом и представљањем екипа.

Екипу наше школе су чинили ученици четвртог разреда: Душан Вујновић, Тара Терзић, Вукан Лешић, Николина Младеновић,Сергеј Јакимов, Мила Мандић, Петар Николајевић, Наталија Дамњановић, Златан Бјелак и Дуња Радека. Ђаци су били веома спретни у савладавању препрека на полигону. Уживали су док је трајало целокупно такмичење и дружење са другарима из других београдских школа. Наша сјајна екипа је освојила одлично 4. место и вратила се кући са медаљама и дипломама.

Браво за наше спортисте!

С.Ћивша


САЈАМ СПОРТА

У организацији ГО Палилула, Спортског Савеза Палилула, Спортског Савеза Београда, а под покровитељством Града Београда, Секретаријата за спорт и омладину, у уторак 10.10.2023. године организован је Сајам спорта Градске Општине Палилула. Учешће су узела сва три одељења трећег разреда.

Ученици су присуствовали промоцији спорта путем демонстрације и показних вежби и добили прилику да се упознају са клубовима из непосредног окружења. Ученицима је велику пажњу привукао штанд са кајаком и пикадом.

Руководилац Већа трећег разреда
Снежана Павловић


Посета Ботаничкој башти

Ученици IV/4 су посетили Ботаничку башту "Јевремовац" и учествовали у едукативној радионици "И градови могу да помогну биолошкој разноврсности - оаза за пчеле и дивље опрасшиваце".

Радионица је организована у оквиру пројекта Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Ученици су чули причу о важности опрашиваца и упознали нативне медоносне биљке. У оквиру посете обишли су и новоформирани кутак Ботаничке баште.

Жељка Ђокић


Јеловник (2-13.10.2023)

Извештај о посети у Музеј илузија одељења 4/1 и 4/2 поводом завршетка четвртог разреда и опроштаја са учитељицом

Сазнајте више →

Извештај са општинског конкурса “Крв живот значи“

У уметничком конкурсу “Крв живот значи“ у организацији Црвеног крста ученици наше школе учествовали су са 40 ликовних радова у категорији узраста од 1.-4. разреда и 24 ликовна рада ученика од 5.-8. разреда, једним литерарним радом и видео снимцима. На општинском конкурсу “Крв живот значи“ у организацији Црвеног крста ученици наше школе постигли су лепе резултате и освојили прва места у две категорије старијих разреда. Прво место литерарни радови - страијих разреда освојио је ученик Видак Стефановић 5/3 и прво место видео радови - старијих разреда освојила је ученица Тијана Ћетковић 7/1.

За ученике који су освојили прва три места из свих категорија организован је пријем 14.6. када се и обележава Светски дан Црвеног крста. Нагарађени ученици су добили симболичне награде и захвалнице за учешће на конкурсу.


ГЛУМИЈАДА

Одељења четвртог разреда 4/2 и 4/3 били су гости на отварању фестивала "Глумијада" и учесници на НТЦ квизу у ДКЦ-у. У квизу се вреднује размишљање, креативност, тимски рад и повезивање информација. Ученици су учествовали у играма Причљива рода. НТЦ ребус где се такмичарима покаже слика кости и пише УЉ.

Одељења четвртог разреда 4/2 и 4/3 били су гости на отварању фестивала ,,Глумијада“ и учесници на НТЦ квизу у ДКЦ-у. У квизу се вреднује размишљање, креативност, тимски рад и повезивање информација. Ученици су учествовали у играма Причљива рода. НТЦ ребус где се такмичарима покаже слика кости и пише УЉ. Овде је потребно да размишљају које све асоцијације могу да буду на слику кост и када се сете да је то пас, онда је решење лако, а то је ПАСУЉ. Нелогична прича која је доносила поене тиму који зна да направи бољу нелогичну причу. Деца су била срећна ! Време је брзо прошло у активној и такмичарској атмосфери.

Драгана Бабић


Упознајмо птице

На овогодишњем ликовном и литерарном кокурсу под називом „Птице“, жири Организације „Пријатељи београдске општине Палилула“ је имао веома тежак задатак, да међу многобројним пристиглим радовима, изабере најбоље.

Сазнајте више...

Светски дан животне средине

Светски дан заштите животне средине (или околине) је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Сазнајте више...


Републичко такмичење из технике и технологије

Републичко такмичење из технике и технологије је одржано 12. и 13. маја 2023. године у ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој. Ученица наше школе Милица Ђорђевић 5/2 освојила је трећу награду.

Честитамо!

Такмичења из рачунарства

Окружно такмичење из рачунарства
Михајло Јаничић 6/3 1. место
Државно такмичење из рачунарства
Михајло Јаничић 6/3 2. место

Ликовни и литерарни конкурс

„Кад се ласте врате с југа“

Кад се ласте врате с југа, све процвета и озелени, тад буди се и све лепо и чаробно у нама. То је доба када се све рађа и радује. Доба које доноси све лепоте и благодети живота. То доба је пролеће!

Сазнајте више →


Дан планете Земље

Одељење 3/5 припремило је пригодан програм поводом Дана планете Земље. Ученици су тим поводом направили маске и костиме у складу са текстом који су изводили, као и картице под називом „Чувари природе“, а све то, са циљем подизања свести окружењу о важности заштите животне средине.

Сазнајте више →

ЛЕНКА И ДУЊА СРПСКИМ ПЛЕСОМ НА ВРХУ ЕВРОПЕ

Ленка Величковић, ученица 2/3 тренира савремени плес од своје 6 године, у школи плеса Dance Station.

Сазнајте више →


„Васкршње чаролије“

Васкрс је највећи и најрадоснији хришћански празник или како верници воле да га називају „празник над празницима“.

За ову недељу се везују многи обичаји, а један од најпознатијих је фарбање јаја, која су симбол васкрсења. Прво офарбано јаје (по правилу црвено) домаћице одлажу и чувају до наредне године и то јаје у народу се зове „чуваркућа“.

Општинска удружења „Пријатеља деце“ организовала су традиционални ликовни конкурс у част обележавања ускршњих празника.

Ђаци наше школе су узели учешће и освојили запажене резултате:

Категорија: 1 – 2. разред Категорија: 3 – 4. разред
3. место Лука Живковић 2/3 1. место Јана Жикић 4/5
спец. награда за ликовни израз Николина Милиновић и Павле Тица

Честитамо награђеним ученицима!

С.Ћивша
Календар активности за спровођење завршног испита на крају основног образовања и васпитања за школску 2022/2023. годину и пријемног испита и уписа ученика у средњу школу за школску 2023/2024. годину.

Општинско смотра рецитатора

На 54. Смотри рецитатора која је одржана 20.03.2023. године у Основној школи „Васа Пелагић“ у Котежу, учествовао је велики број такмичара.

Наша сјајна Ана Хладни 1/4, говорила је стихове Пеђе Трајковића „Када књиге буду у моди“ и у категорији млађег узраста освојила 2. место.

Браво Ана!


Посета изложбе „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“ и црквене и културне баштине на Калемегдану

Погледајте опширније


ЕКОЛОГИЈА

Ове школске године настављено је са радионицама у вези са очувањем животне средине. Ђаци трећаци су са задовољством учествовали у овом пројекту.

Погледајте детаљније

Упознајте Грчку

Дана 22.2.2023. године ученици одељења l/1 и l/4 упутили су се у Дечији културни центар и по други пут били учесници Међунардног клуба пријатељства. Потковани летовањима и цртаним серијалом „Грчки митови“ жељно су ишчекивали нова сазнања и обећаном им учествовању у квизу и евентуалном освајању неке од награда.

Погледајте детаљније


„Здрава црева, здрави ми“

У оквиру пројекта „Здрава црева, здрави ми“ током месеца фебрура др Милена Спасић и Ана Ђурић су реализовале радионицу са ђацима трећацима на ову тему.

Током разговора, видело се да ђаци имају знања и свест како о здравим стиловима живота, тако и о здравој исхрани.

За реализацију радионице коришћена су очигледна средства: воће, поврће, орашасти плодови и житарице, али и храна која није здрава.Указано је на важност правилне исхране (пирамида исхране).

Деци је посебно било интересантно када су су различитим чулима препознавали врсту биљке и како се користи у исхрани. Давали су предлоге здравог оброка. Било је говора и о наслеђу, па су правили ДНК модел од гумених бомбона.

На крају радионице од разноврсног воћа направљена је воћна салата коју су деца са уживањем појела.

Радионица је била веома едукативна и занимљива, па су ђаци изразили жељу да се понови.

Креативна биологија

И ове школске године у кабинету биологије показала се креативност на делу. Петаци прате свој експеримент о размножавању, расту и развоју биљака. Машта и вредне руке шестака дали су очаравајући резултат: модели ћелијских органела, ћелија, једноћелијских организама, органа... Седмаци су се бавили ћелијским деобама, хромозомима и моделом ДНК.


Литерарни и ликовни конкурс

„Мој вољени град Београд“

Радови наших ђака показују лепоту нашег града и љубав према њему. Споменици, музеји, улице, паркови и многа знаменита места су наш понос.

Наши најмлађи креативци великог срца, вештом руком су приказали свој вољени град онаквим, каквим га виде.

Сазнајте више→

Литерарни и ликовни конкурс

„Пријатељи“

Пријатељство је као ваздух који дишемо.Тешко је живети без њега. То је она рука која те чврсто стисне када сузе издајице крену. То је она подељена ужина, поглед на твоју симпатију када није умесно да ти гледаш и то је особа која ће стати уз тебе против целе планете, а у потаји ће ти шапнути да ниси у праву. Са њим се и срећа најслађе дели.

На ову тему одговорило је много ђака и жири је имао тежак задатак да изабере најбоље.

Сазнајте више→

Литерарни и ликовни конкурс

„Мој свет је заиста леп...“

Ова тема подстиче ентузијазам, дечију машту и тежњу за бољом сутрашњицом какву бисмо сви ми желели, као и свет где би се деца и сви ми осећали сигурно, спокојно и срећно. Жеља и воља за животом уливају снагу да се снови ипак остваре. Наш свет каквог смо га стварали и желели мора постати још бољи. Зато треба да верујемо у њега, да га желимо и стварамо свако за себе, па онда можемо и да му се надамо.

Наши ђаци су пожелели, маштали и остварили!

Сазнајте више→Ликовни конкурс
„Илустрација песме”

Сазнајте више →

Литерарни конкурс
„Песничка сусретања”

Сазнајте више →

Ликовни конкурс
„Све боје Србије”

Сазнајте више →

Литерарни конкурс
„Приче из мог краја”

Сазнајте више →


Прикупљамо школски прибор!

- Поново у акцији Дружина Старина Новак -

Септембар је месец повратка ушколске клупе. Препознатљив је по мирису књига и нових свезака. Има пуно другара чији родитељи не могу то да омогуће својој деци. По ко зна који пут, Дружина Старина Новак је половином септембра покренула акцију прикупљања свезака, оловака, гумица, лењира... за непознатог друга. Део школског прибора је остављен за наше другаре из школе, а део је однет другарима у Свратишту. На тај начин им помажемо да се врате у школске клупе и једног дана почну самостално да се брину о себи.

Оваквим примерима показујемо бригу једни о другима, доброту и племенитост.

Све похвале нашим ученицима, њиховим родитељима и наставницима!

Координатори акције Маја Заграђанин (за старије) и Снежана Павловић (за млађе)

Међународни клуб пријатељства ДКЦБ: Седмица дечјег пријатељства Србије и Ирана

Сарадња са Дечијим културним центром увек је ученицима наше школе доносила радост и неко ново драгоцено искуство. Тако је било и 4.11.2022. када се одељење l1 упутило да упозна културу и традицију Исламске републике Иран кроз садржаје прилагођене деци. Дочекани су топло и срдачно, а програм је направљен тако да језик није био препрека разумевању.

“ТРКА ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО“

- хуманитарно-рекреативна манифестација - Црвени крст Палилула -

Погледајте детаљније →


Дечија недеља

Ове године, Дечија недеља је била нова прилика да се омогуће квалитетнији услови за остваривање права детета на развој испуњен љубављу, разумевањем и поштовањем.

Погледајте детаљније →


ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Погледајте детаљније →

„ПОЛИГОН СПРЕТНОСТИ 3“

Погледајте детаљније →


Школска 2021/2022. година


СРЕБРНА МЕДАЉА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Државно такмичење из математике одржано је 14.05.2022. године у Краљеву. Ученица Катарина Стефановић 7/4 освојила је на том такмичењу другу награду и сребрну медаљу.

Похвале и честитке Катарини на том изузетном успеху!


ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА ДРУГИ ПУТ

Погледајте детаљније →

ШЕСТА СМОТРА О ЕКОЛОГИЈИ
"ЧАРОЛИЈА РЕЦИКЛАЖЕ"

Другаци освојили прво место →


Републичко такмичење из биологије

Републичко такмичење из биологије одржано је 28-29.5.2022. године.

Марко Војкић ученик 8-1 разреда освојио је 3. место на Републичком такмичењу.

Похвале и честитке Марку за сјајан успех који је постигао.

Похвале и за све ученике који су се пласирали на Републичко такмичење и остварили сјане резултате.


Десета смотра кућних љубимаца

Погледајте детаљније →


Републичко такмичење из технике и технологије

Републичко такмичење из технике и технологије одржано је 13. и 14. маја у ОШ „Јожеф Атила“ у Новом Саду.

Наш ђак, Михајло Јаничић V/3, освојио је друго место и сребрну медаљу. Честитамо!

Резултати такмичења из биологије

Погледајте детаљније →


МЕЂУНАРОДНИ КОШАРКАШКИ УСПЕХ

Ученик наше школе Огњен Боснић V/1, већ пет година је члан Београдског кошаркашког клуба "Раднички". На међународном кошаркашком турниру под називом "Куп пријатељства", одржаном у Солуну од 3. до 5. маја 2022. године за млађе категорије (узраст од 10 до 13 година), на којем је из Србије учествовао БКК "Раднички", а из Грчке три клуба "Thermi", "Anatolia" и "Y.M.C.A", екипа за коју игра Огњен освојила је прво место.


Црвени крст Палилула и ОШ “Старина Новак“

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ЕКИПА У ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ

Ученице шестог разреда Миња Стојиљковић VI1, Милица Вјештица VI/1, Тијана ЋетковићVI/2, Катарина Павловић VI/2 и Дуња РадисављевићVI/3 су, чинећи чланове једне екипе подмлатка, учествовале су на Општинском такмичењу екипа у пружању прве помоћи у организацији Црвеног крста Палилула. Такмичење је одржано у недељу 8. маја 2022. године у парку Мали Ташмајдан.

Екипе су своје знање и спремност показивале на полигонима, којих је било 3. Наше ученице су биле веома мотивисане и показале су тимски дух и добар сараднички однос.

За све учеснике такмичења, обезбеђено је послужење. Такође, сви учесници су добили захвалнице за учешће на такмичењу.

Марија Михаиловић, учитељица
Миљана Митровић, учитељица


УСПЕСИ ЂАКА ОШ“СТАРИНА НОВАК“ НА ТАКМИЧЕЊИМА
(пласмани на републичка такмичења)

Име и презиме Одељење Пласман
1. Бошко Стефановић 5/3 освојио је прво место на Републичком такмичењу у шаху
2. Михајло Јаничић 5/3 освојио је треће место на Републичком такмичењу у шаху
3. Никола Мирковић 8/2 освојио је друго место на Републичком такмичењу у џудоу
4. Михајло Јаничић 5/3 пласман на Републичко такмичење из технике и технологије
5. Анђела Муловић 8/1 пласман на Републичко такмичење из немачког језика
6. Катарина Стефановић 7/4 пласман на Републичко такмичење из математике
7. Катарина Стефановић 7/4 пласман на Републичко такмичење из биологије
8. Марко Војкић 8/1 пласман на Републичко такмичење из биологије
9. Катарина Аликалфић 8/1 пласман на Републичко такмичење из биологије
10. Миа Пузовић 8/1 пласман на Републичко такмичење из биологије
11. Урош Божовић 8/1 пласман на Републичко такмичење из хемије
12. Ана Петровић 5/2 пласман на Републичко такмичење у џудоу
13. Лука Николић 4/3 пласман на Републичко такмичење у шаху

10. мај 2022.
Влада Вучинић, директор ОШ“Старина Новак“

28. ВАСКРШЊЕ ЛИКОВНЕ РАДОСТИ

Општинска удружења „Пријатеља деце“ организовала су традиционални 28. ликовни конкурс у част обележавања ускршњих празника. Ђаци наше школе су узели учешће и освојили запажене резултате.

Сазнајте више →


"КАД СЕ ЛАСТЕ ВРАТЕ С’ ЈУГА"

Током месеца априла, реализовани су наградни конкурси, ликовни и литерарни, на тему „Кад се ласте врате с’ југа“. Наши ђаци су били веома креативни и постигли изузетне резултате.

Сазнајте више →


ПОСЕТА ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ

У уторак 12.4.2022. године ученици 4/2 су посетили Етнографски музеј. У оквиру посете организована је радионица шарања јаја традиционалним техникама. Радионица је део едукативног програма "Дете и традиција", који за циљ има упознавање деце са српском културом као делом целокупног светског наслеђа. Писаљком и воском ученици су на јајима исцртавали шаре инспирисане мотивима с ускршњих јаја која се чувају у збирци Етнографског музеја. Јаја су се фарбала природним бојама, у луковини и варзилу. Тако су ученици имали прилику да раде техником која се сматра најстаријом техником украшавања. Након радионице ученици су обишли поставку под називом "Народна култура Срба у XIX и XX веку".

Стефан Димитријевић, учитељ


КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ

наградни конкурс

У Основној школи "Старина Новак" у периоду од 4. до 31. марта успешно је реализован уметнички конкурс на тему "Крв живот значи" у организацији Црвеног крста Србије. Као и претходних година и ове године ученици млађих и старијих разреда имали су прилику да се уметнички изразе у три групе категорија: ликовним, литерарним и видео категоријама. Са више од тридесет радова ученици наше школе учествовали су на конкурсу и промоцији добровољног давања крви, а награђени ученици у категорији најбољих литерарних радова, од првог до четвртог разреда, су:
• ХЕЛЕНА АЛИЋ 3/2
• ВУКАН ЛЕШИЋ 2/2

Награђени радови упласирали су се на Градско такмичење, које организује Црвени крста Београд. Победнике очекује и свечани пријем у организацији Црвеног крста 14.6 2022. када се обележава Светски дан добровољних давалаца крви. Том приликом ће им бити уручене захвалнице.

Наставимо да будемо хумани!

Мирја Михајловић, учитељица


ТАКМИЧЕЊЕ У ЏУДОУ

Ученица одељења V/2 Ана Петровић, чланица џудо клуба „Вождовац“, освојила је треће место на Школском пренству Београда у џудоу. Ана се такмичила у узрасној категорији ђака петог и шестог разреда, у тежинској категорији до 44 килограма. Овим резтултатом Ана се пласирала на Школско првенство Србије које ће се одржати 5. маја 2022.

ЈАПАНЦИ У ОДЕЉЕЊУ 4/2

Дана 14.04.2022. одржан је огледни час у одељењу 4/2 учитеља Стефана Димитријевића. Час је организован у сарадњи са агенцијом JICA (Japan International Cooperation Agency), Секретаријатом за саобраћај и Саобраћајним факултетом. Представници све три поменуте установе присуствовали су овом огледном часу и разговарали са нашим ђацима о безбедности у саобраћају и употреби и важности градског саобраћаја. Ученици овог одељења су такође имали прилику и да одиграју саобраћајну друштвену игру (Sugoroku) са нашим гостима у којој су имали задатак да критичким размишљањем и употребом разних тактика одаберу најбоље решење за путовање. Наши ђаци су се били врло вешти у доношењу оваквих одлука и показали изузетно интересовање за овакве активности. Осим тога, ово је била одлична прилика за наше ђаке и да употребе своје знање енглеског у комуникацији са неким од наших гостију тог дана.

Анђелка Бојовић, наставница енглеског језика


Републичко такмичење ученика основних школа у шаху

На Републичком такмичењу у шаху, одржаном 9. априла 2022. године, учествовали су и ученици наше школе.

Ученик Бошко Стефановић 5/3 освојио је прво место, а Михајло Јаничић 5/3 треће место.

Градско такмичење из технике и технологије

Градско такмичење из технике и технологије је одржано у суботу, 10. априла 2022. године у ОШ „ Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

Ученик Михајло Јаничић 5/3 освојио је треће место и пласман на Републичко такмичење, док је Петра Бечић 5/1 освојила трећу награду.

Пласман на Републичко такмичење из немачког

Ученица наше школе Анђела Муловић VIII/1 је на градском (окружном) такмичењу, на које се пласирала као једина ученица са целе ГО „Палилула“, поново постигла сјајан резултат. На градском такмичењу, које се одржало у недељу 10.04.2022, Анђела је освојила друго место. Овако висок пласман на градском такмичењу обезбедио јој је директан пласман на Републичко такмичење.

Марина Стојановић,
наставница немачког језика


ДЕКОРАЦИЈЕ ВОЋНЕ ЗАНИМАЦИЈЕ

У оквиру пројекта "Занимације-воћне декорације" који је реализован 17.марта 2022, ученици су, након разговора о важности улоге воћа у свакодневној исхрани добили задатак да од куће понесу своје омиљено воће како би правили своје воћне чаролије, играчке од воћа, као и декорције у облику разних животиња. На крају часа ученици су презентовали своје воћне аранжмане.

Воћне чаролије биле су јако укусне па су их ђаци у сласт смазали. Био је ово један занимљив, здрав и укусан пројекат.

Марија Михајловић, учитељица

Успех ђака Старине на окружном (градском) такмичењу из математике

Наши се пласирали на Републичко!

На окружном такмичењу из математике, одржаном 12. марта 2022, учествовало је 7 ученика наше школе.

Ученица Катарина Стефановић пласирала се на Државно такмичење које ће бити одржано 14. маја у Краљеву.

ЧЕСТИТАМО!

Награде и похвале су освојили:

5. разред
Михајило Јаничић 5/3 ПРВА награда
Бошко Стефановић 5/3 похвала
Калина Божовић 5/4 похвала
Катарина Олћан 5/4 похвала
7. разред
Катарина Стефановић 7/4 ДРУГА награда

Маја Заграђанин, наставница математике


Посета Народном музеју

Последњих десетак дана марта, искористивши прве пролећне сунчане дане, четири одељења четвртог разреда посетила су Народни музеј. Тема која је нас је интересовала гласи: Средњи век у време владавине Немањића. Посета је обухватила предавање од сат времена и показивање експоната (икона, слика, оруђа, оружја, накита...) и разговор о начину живота тог доба. Ученици су на овај начин утврдили постојеће и допунили знање о датој теми.

Последњих сат времена посете музеју, ученици су у оквиру радионице у музеју месили средњевековни хлеб и заиста уживали .

Десило се и да нас је угледала госпођа из Туристичке организације Београда и замолила за неколико фотографисања, што смо јој и омогућили, али тек по пристанку родитеља.

Ваља истаћи да је једино Народни музеј изашао у сусрет ђацима и придржавао се споразума ГО Палилула да четири дана пружи бесплатна предавања и радионице нашим ученицима. Све похвале за организацију, љубазност и предусретљивост уписали смо и у Књигу утисака.

Катарина Урошевић

"Моја звезда"

„Да ли сте знали да звезде ноћу сијају, а дању најсјанија греје и душу? О да, она је таква! Можда она није бог зна шта, али мени је највећа кад обасја мој Београд и мој крај. Све под њом има другачије контуре, а боје чаробне. Чекамо је ту, у нашем крају, на најлепшем месту...“

Током марта, одржано је општинско такмичење, ликовни и литерарни конкурс, а тема је била “Моја звезда“.

Сазнајте више...


Активности двојезичних одељења у марту 2022.

У четвртак, 17. марта 2022. године организоване су онлајн активности за ученике двојезичних одељења наше школе са ученицима партнерске двојезичне школе „SintJan’s College“из Холандије. Шездесет и шест ученика је учествовало у радионицама (тридесет и три ученика из наше школе и тридесет и три ученика из Холандије) као и осам наставника. Ученици су били подељени у четири групе и свака група ученика је присуствовала свим радионицама по утврђеном распореду.

Две радионице су реализовали наши наставници: Анђелка Бојовић (енглески језик), Маја Заграђанин и Мања Милиновић (комбинована радионица математике и историје са темом„Пирамида“), а две радионице су организовали холандски наставници (на тему спорта и холандске историје).

У наредној фази „онлајн размене“ ученици треба да припреме групне пројекте на задате теме кроз које ће моћи да увиде сличности и разлике између наше и холандске културе, традиције, система образовања и слично. Презентације пројеката су планиране кроз онлајн радионице средином априла 2022.

Координатор тима за двојезичну наставу
Александра Куртеш

Окружно такмичење у шаху

На окружном такмичењу у шаху, које је одржано 19.03.2022, ученик наше школе ЛУКА НИКОЛИЋ IV/3 освојио је одлично прво место. Његов пласман је имао чак 1,5 бода више у односу на другопласираног такмичара.


Најбоље дечије карикатуре „Мали Пјер“

Ђаци радо учествују у изради карикатура. У најширем смислу, слободна тема конкурса пружа могућност деци за изражавање креативног мишљења и критичког опажања света и појава око себе, пружа им и могућност да укажу на потребу одрастања без насиља, уз вршњачку и сваку другу толеранцију, адекватно образовање и културну понуду.

Oпштинско такмичење за најбољу дечију карикатуру одржано је 15.03.2022. године. У избору најбољих, жири је узео у обзир: оригиналност и духовитост радова, креативност, визуелну и ликовну целовитост, атмосферу и поруку карикатуре.

На општинском нивоу такмичења из палилулских основних школа је у категорији млађих разреда, од 1. до 4. учествовало 78 ученика, док је у категорији старијих разреда, од 5. до 8. учествовало 135 ученика.

Ђаци наше школе су у обе категорије својим ликовним решењима постигли изузетне резултате и остварили пласман на градко такмичење.

Млађи узраст Старији узраст
2. место Анастасија Салијевска 2/5 3. место Миа Глумбић 5/1
3. место Лана Лазовић 2/5 3. место Ива Рајковић 5/4

Пожелимо им срећу на наредном нивоу такмичења!

С. Ћивша


Општинско такмичење из технике и технологије

Општинско такмичење из технике и технологије је одржано у петак, 11. марта 2022. године у ОШ „Иван Милутиновић“.

На такмичењу је учествовало 9 ђака наше школе од којих је следећих пет ђака остварило пласман на окружно/градско такмичење:

Име и презиме Одељење Пласман
Михајло Јаничић 5/3 прво место
Петра Бечић 5/1 треће место
Катарина Стефановић 7/4 прво место
Хана Маринковић 7/4 друго место
Софија Бечић 7/4 друго место

Весна Поповић, наставница технике и технологије


Општинско такмичење из немачког језика

Ученица Анђела Муловић (VIII/1) је на општинском такмичењу из немачког језика, одржаном у недељу, 6.3.2022. године, освојила 3.место. То је уједно и једино дете са целе општине које се пласирало на градско такмичење.

Градско такмичење у баскету 3 на 3

На Градском првенству у Баскету 3 на 3, наша школа се такмичила у саставу:

  1. Вукашин Грујић 7/2
  2. Алекса Балетић 7/3
  3. Огњен Шимић 7/3
  4. Матеја Марковић 8/2
  5. Урош Божовић 8/1

Од укупно 24 школе ми смо освојили 4. место.

Милица Пекић, наставница физиког образовања


Општинско такмичење из енглеског језика

Општинско такмичење из енглеског језика је одржано у суботу, 5.3.2022.

Ученица Миа Најдановић 8/3 је освојила 2. место, а ученик Марко Војкић 3. место у специјалној категорији.

На такмичењу су, у складу са пропозицијама (један ученик по одељењу), учествовала три ученика осмог разреда.


Општинско такмичење из математике

На општинском такмичењу из математике, одржаном 20. фебруара, учествовало је 49 ученика наше школе.

Погледајте детаљније...


Екологија

Сваке године JICA (Japan International Cooparation Agency) Алумни из Србије, уз подршку међународне организације JICA организује, између осталог, едукативне радионице за децу нижих разреда основне школе, а у циљу промовисања заштите животне средине.

Погледајте детаљније...

Литерарни конкурс "Пријатељи"

Свако бира пријатеље за себе. Право пријатељство се негује и чува, оно тако постаје чврсто и неуништиво.

Погледајте детаљније...

Ликовни конкурс "Пријатељи"

Фебруар је месец у коме су ђаци наше школе ликовним изразом приказали шта је за њих пријатељство.

Погледајте детаљније...


ПЛИВАЧИ ИЗ СТАРИНЕ

Ђаци наше школе учествовали су на Градском школском првенству у пливању, које је одржано 21. и 22. фебруара у Београду, на базену "Милан Гале Мушкатировић".

Погледајте детаљније...

Међународни дан борбе против вршњачког насиља
23.2.2022.године
„Дан розих мајица“

У среду, 23.2.2022.године, у нашој школи, као и широм света, обележен је „Дан розих мајица“.

Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

Погледајте детаљније...


СТАРИНА ИГРА ФУДБАЛ

Спортски савез Палилуле организовао је 3.2.2022. Првенство основних школа у малом фудбалу, на којем је учествовала и наша школа, ученици седмог и осмог разреда у саставу: Филип Матић 8/2, Антон Чемерник 8/2, Аљоша Чупковић 8/3, Балша Голубовић 7/1, Филип Ђаконовић 7/1, Давид Петрушев 7/3, Василије Матић 7/2, освојили су треће место на општини.

СВИ У АКЦИЈУ!

У школи се спроводе многе акцију у којима учествују ученици. Дружина Старина Новак је поново организовала хуманитарну акцију Чеп за хендикеп. Овог пута су се укључили у родитељи. Родитељ 2/4 поклонио је три кутије за одлагање чепова поводом ове акције. Кутије су распоређене у приземљу и на првом спрату, тако да су доступне свим ученицима школе. Оно што је занимљиво је да се у оквиру одељења организују такмичења, који ће ученик донети највише чепова, али и у оквиру разреда. Награде нису важне, довољно је сазнање да су ученици помогли некоме ко је хендикепиран.

Оваквим примерима показујемо бригу једни о другима, доброту и племенитост.

Све похвале нашим ученицима!

За Дружину Старина Новак
Снежана ПавловићКонкурси

Обележавања

  • Девета смотра кућних љубимаца (онлајн - пристигли видео записи)
  • Обележавање 420 година од смрти Старине Новака (пренос догађаја)
  • Школска слава - Савиндан (дигитална приредба и пренос догађаја)
  • Дан школе - 98 година постојања (дигитална приредба и пренос догађаја)


Архива вести →