Menu

ДИГИТАЛНИ МУЗЕЈ ЂАКА ОШ „СТАРИНА НОВАК“


4. Старе фотографије

Збирка фотографија Музеја школе је велика. Оне су визуелно сведочење и извор историјата школе и њеног свакодневног живота, као и ђака и наставника.
Посебно су драгоцене у црно-белој техници из периода Краљевине Југославије и из прве две деценије послератне Југославије.
Некада, многе школе, су имале фото-секцију. Наша је имала и добру опремљену фото лабароторију чије сачуване делове чува Музеј школе.

Школска 2021/2022.

Фотографија моје прабаке - Теодора Кецман 3/1

Ова фотографија је из 1923. годинене. На њој су моа чукун баба и деда и прадеда.... Алекса Симић, 3/1


Школска 2020/2021.

Фотографија чукун-деде

Чукун-деда Катарине Милошевић - Драгољуб Ђорђевић, солунски борац

На обе фотографије је Милан Милићевић, прадеда Хане Јовановић, 6/2.
Милан Милићевић (рођен у Кијеву, Баточина 1918. а преминуо у Крагујевцу 1986) био је војник Краљеве гарде 1939/1941. Прва фотографија је из тог периода.
После напада Немачке на Југославију, придружује се партизанима, што је друга фотографија, направљена 1943-44.


Школска 2019/2020.

Породична фотографија

Породична фотографија младенаца из 1932. године, Лозница, Краљевина Југославија. На слици су Станојка и Живорад Васиљевић, прабаба и прадеда Михаила Монашевића.

Породична фотографија

На фотографији, снимљеној 1969. године, су Милица и Петар Кнежевић, бака и дека Михаила Монашевића.

ФК "Шумадинац"

Фотографија из породичне архиве на којој је први тим ФК "Шумадинац", из 1948. године. На слици је и голман Миленко Матић, прадеда Давида Недељковића.

Ружица Декић/Букумировић, рођена у Сјеници, дошла у Београд са 5 година. Завршила 4 разреда гимназије, школовање у Софији у Бугарској, прекинула због рата, течно говорила француски; бака Андреја Декића 8/2.
Живојин Декић рођен у Прокупљу, Војну академију завршио у Београду као официр ЈНА, служио 5 година војску у Словенији, био инструктор скијања, почетком рата заробљен и депортован у Немачку, одакле је успео да побегне задњих година рата. Ж. Декић је био деда Андреја Декића 8/2.

Полка Струњаш, рођена Обрадовић је од 1941. заједно са братом Вељком до краја рата била у партизанима. До краја свог живота била је комуниста, на сахрани јој је свирана Интернационала. Полка је тетка Андреја Декића 8/2.

Слика 1
Слика 2
Слика 3
Слика 4

Слика 1 - Милка Ђуровић (Златина бака), са другарицама у народној ношњи - околина Владичиног Хана, 1954. године; Слика 2 - Душан Митић (Златин деда) - са школске приредбе у ОШ "Моша Пијаде" у Нишу 1954. године; Слика 3 - Душан Митић у југословенској војној униформи специјалне алпинистичко-планинарске јединице, 1967. у Словенији; Слика 4 - Породица Златиног деде, у којој је он најмлађе од троје деце, ту су прадеда Живадин, прабаба Моравка, њихове ћерке Лепосава и Србијанка и син Душан (Златин деда) у Нишу 1946. године.
Злата Ћетојевић 6/3

Слика 1
Слика 2
Слика 3

Драгутин Маслаћ (1875-1937) српски архитекта који је значајно утицао на развој Српског националног стила у архитектури између 2 светска рата. Он је мој чукундеда. На првој слици су фотографије из разних доба његовог живота, страница из породичног албума. На другој слици су Драгутин Маслаћ и његова супруга Ида Кауфлер (1903) На трећој слици је са ћерком, мојом прабаком (око 1910).
Кјара Капета 7/3

На фотографијама је поред осталих мој прадеда Ђуро С. Алфиревић, који је био борац Друге далматинске бригаде у Другом светском рату. Ту је фотографија заплењеног немачког двогледа који се налази у нашој породици. Већи део предмета предат је Историјском музеју. После рата мој прадеда је једно време био начелник Управе за обезбеђење одређених личности и објеката, када су и настале ове слике посета председника СФРЈ.
Катарина Симић 6/1

На обе фотографије је Милан Милићевић, прадеда Хане Јовановић, V/2.
Милан Милићевић (рођен у Кијеву, Баточина 1918. а преминуо у Крагујевцу 1986) био је војник Краљеве гарде 1939/1941. Прва фотографија је из тог периода.
После напада Немачке на Југославију, придружује се партизанима, што је друга фотографија, направљена 1943-44.

Породична фотографија

Прабака и прадеда - официр Краљевине Југославије, Скопље, 1940. година.


← На почетну страну Музеја