Menu

ДИГИТАЛНИ МУЗЕЈ ЂАКА ОШ „СТАРИНА НОВАК“


6. Разни штампани материјал

(разгледнице, честитке, дописнице,стара штампа, старе мапе, старе књиге, стари плакати, ...)

У библиотеци, музеју и учионицама и кабинетима наставника чувају се многобројна стара наставна средства, као и разнородни штампани, па и писани материјали.

У не тако далекој прошлости ђаци су редовно писали разгледнице и честитке својим учитељима и одељенским старешинама.

Комуникације су данас посве другачије. Пошаљите нам ваше јединствене и занимљиве примерке.

Студије о ратној служби

"Студије о ратној служби" је војни приручник потписана од стране француског генерала Ј. фон Верди ди Верноа, а на српски језика ју је превео мајор Милутин Мариновић. Ово је четврто издање и изашло је из штампарије на Обилићевом венцу 1899. године.

Школска 2020/2021.

Краљ Петар I Карађорђевић, српске војводе оз Великог рата и чувена хероина Милунка Савић. Фотографије су из чувеног ратног албума, првог издања, о Првом светском рату. На чување, предао ми га мој деда Драгољуб Димитријевић. Реља Влајковић, 8-1


Школска 2019/2020.

Енциклопедија "Свезнање" - 1937. године (Стеван Перуничић 8/2)

Ратни албум 1914-1918 (Реља Влајковић 7/1)

Ово је књига коју је добио мој деда као најбољи ђак за положену матуру у школској 1937/38 години. На сликама се види својеручна посвета Краља Александра Карађорђевића Ујединитеља који у том тренутку није био жив. Књига је предата од стране Краља Петра II Карађорђевића и на једној слици се види његов потпис. Краљ Петар II је тада био малолетан и приликом предаје на свечаности је био присутан и Кнез Павле. Школа испред које је била свечаност јесте данашња Краља Петра II Карађорђевића (некада ОШ "Милица Павловић" у коју је ишао мој тата) у Марулићевој улици. (Илија Марковић)


← На почетну страну Музеја