Menu

ДИГИТАЛНИ МУЗЕЈ ЂАКА ОШ „СТАРИНА НОВАК“


5. Уметнички предмети

Ликовна, вајарска и дела примењене уметности. Пошаљите ваше примерке, да отворимо породичну дигиталну галерију ђака и родитеља.

Школска 2020/2021.

Пецарош

Фигурина је од махагонија. Потиче из Шри Ланке са Индијског океана. Представља јединствен начин пецања риба, незабележен у свету. На јужној обали острва, океан је јако плитак. Пецарош побија дрво у воду и на њему стоји и тиме не плаши свој улов.


Школска 2019/2020.

Цетињски пејзаж

Овај пејзаж се налази на Цетињу и приказује Орлов крш, где је сахрањен црногорски владика Данило Петровић, и у првом плану место окупљања испред цетињског манастира. Пејзаж је нацртао мој деда. Цетиње 1986. године.

Кип Старине Новака

Вајарско дело, модел будућег споменика Старине Новака. Аутор је академски уметник и професор Здравко Јоксимовић.

Гусле

Реплика традиционалниг гусала са ликом Старине Новака, које је као поклон школи израдио гуслар и мајстор израде епског иструмента Љубинко Драгојловић.

Уметничка слика

Уметничка слика, уље на платну, поклон „Вуковарског српског певачког певачког Јавор“ поводом нашег гостопримства на фестивалу „Радост Европе.“ Слика је из едиције ликовне колоније „Боје Вуковара“.

На слици су ћилими које је ткала покојна Душанка Стефановић, рођена 1920. у породици Петровић у села Трбушница крај Лознице. До своје смрти је живела у селу Пашковац. Први ћилим је урадила у својој 17 години и ткала, везла, штрикала до своје дубоке старости. Душанка, Дукица је била прабаба Декић Андреја 8/2.

Ручно шивени и везени чаршави и јастучнице, стари 80 година, рад Стефановић Душанке прабабе Андреја Декића 8/2.
На последњој фотографији су хеклани радови Душанке Стефановић, стари од 50 до 60 година.

Уметничка слика

Уметничка слика стара око 150 година.

Слика Дубровник

Уље на картону, аутор Елза Вучетић-Шмит (1880-1969). Слика је настала 1965. године и проглашена је културним добром. У мојој породици се налази деценијама.

Дрвена слоница

Дрвена слоница, ручни рад, купљено у Африци, Сенегал 1960. године.

Оригинална дела, купљена у Африци, у Конгу 1961. године.

Влашки ћилим, торба, ношња. Ручни радови Сибинке Зрнкаревић из села Лазница код Загубице, Хомоље - баке Уне Јевић 5/1.


← На почетну страну Музеја