Посета Музеју Иве Андрића

Ученички парламент Основне школе "Старина Новак" је у фебруару месецу за једну групу заинтересованих ученика организовао посету Музеју Иве Андрића. Разноврсним експонатима у музеју је представљен Андрићев животни пут и важне тачке његове стваралачке биографије.

За ученике је ова посета била јединствено и занимљиво искуство. Сваки експонат привлачио је пажњу, будио радозналост и пружао неки нови податак из Андрићевог живота. У музеју је сачуван део аутентичног амбијента који дочарава пишчеву свакодневицу. На ученике је посебан утисак оставила радна соба у којој се могу видети многи Андрићеви лични предмети и богата библиотека, али највише пажње привлачи радни сто на коме лежи отворен рукопис. Поред тога, у изложбеној поставци налазе се и различита документа – пасоши, индекси, сведочанство из гимназије, плакете, дипломе, почасни докторати, али и лична преписка и фотографије. Ученици су видели и многобројна издања књига на нашем и на страним језицима. Посебно место заузима Нобелова плакета и медаља, као и Вукова награда.

Посета овој установи пружа нам могућност да на особит и интересантан начин упознамо живот и рад нашег писца. Зато ће Ученички парламент у наредном периоду организовати још једну посету музеју како би што већи број ученика био у прилици да обогати своје знање и своју личност.