Још једна трибина у "Старини"

У среду 26. фебруара 2014. године у нашој школи одржана је трибина под називом "Свест о здрављу тинејџера".

У вези са овом трибином има неколико занимљивих података. Од иницијативе до реализације трибина је у потпуности пројекат две ученице:

  • Софије Петровић VII/4 и
  • Кристине Гаврановић VII/1.

Овим седмакињама се допала претходна трибина "Посао у медијима" и пожелеле су да и саме осмисле нешто слично.

Уз помоћ телефонског именика својих родитеља у "Старину" су довеле:

  • др Милана Бјекића, дерматовенеролога,
  • докторку Миму Фазлагић, гинеколога и
  • Сандру Ковачић из хуманитарног фонда B92 за помоћ деци, блиску сарадницу глумца Сергеја Трифуновића, на овом пројекту.

Једина помоћ Кристини и Софији била је потребна када је куцнуо час да одраде "водитељски део посла". У грлу им је била кнедла при погледу на бројну поблику у којој су, осим целе генерације VII разреда, седели родитељи, наставници и гости из комшијске школе "Ослободиоци Београда".

Гости ниси причали само о својим професијама и својој каријери. И некако су при набројању свих својих специјализација и постигнућа били скромни, али нису били скромни у давању знања и искустава из својих ординација. Сексуално васпитање у нашим школама није заступљено у оној мери колико би можда требало и зато је ова трибина и оно што смо сви присутни на њој чули, било драгоцено.

Осим о темама везаним за здравље и професионалну оријентацију, говорило се и о значају хуманитарног и волонтерског рада о коме ученици VII разреда тренутно говоре на часовима грађанског васпитања.

После свега што смо на трибини чули, видели и питали, разишли смо се размишљајући о неким врло важним темама за које често немамо адекватне саговорнике или се, оправдано или неоправдано, стидимо и да помислимо, а камо ли питамо. Из свих ових разлога, ово фебруарско вече било је драгоцено.

Наташа Мугоша
Координатор Тима за ПО