10. Међународна смотра дечјег стваралаштва

Жирију 10. Међународне смотре дечјег филмског, драмског, литерарног и ликовног стваралаштва се допала моја прича на тему “Огњиште у искри сећања”, па су моју наставницу Весну Ћехић и мене позвали на “Дечји васкршњи сабор” у Врујцима.

Сабор је одржан 21. и 22. априла у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и УГ КРЕАТИВА-креативно образовање. Домаћин нам је била ОШ „Милан Ракић“ Мионица и Средња школа „Мионица“ а генерални покровитељ Општина Мионица, док је медијски спонзор била Радио телевизија Србије.

На овој јубиларној, десетој по реду смотри учествовали су ђаци из разних крајева Србије као и земаља из окружења (Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и неколико њих из Канаде) чији су радови на тему “Огњиште у искри сећања”, по мишљењу жирија заслужили да се нађу у финалу. Ђаци су били смештени код својих вршњака из Мионице и околине, јер је циљ смотре дружење деце из сеотских и градских средина, као и чување традиције и обичаја наших предака.

Сабор је отворио Љубивоје Ршумовић, наш велики дечји песник, са којим сам се и лично упознао. Он је био и председник жирија.

Првог дана је одржан свечани дефиле у народним ношњама краја из којег деца долазе. Одабрани су најбољи радови и одржане креативне радионице. Због лошег времена претходних дана отказане су неке активности. Рецимо, нисмо посетили кућу Живојина Мишића у селу Струганик, што ми је била жеља. Ипак, посетили смо Чаробно село које је на мене оставило сјајан утисак. Наставница Весна је присуствала предавањима у хотелу Врујци. Углавном, било је ово лепо, радно и поучно искуство.

Посебно се захваљујем Лазару и његовој сестри Ани на гостопримству као и нашој школи која је мојој наставници и мени омогућила да лепо представимо школу.

Ја сада позивам све ученике наше школе који желе, мисле да могу и који воле да пишу, сликају, праве представе и филмове учествују на следећем сабору.

Марко Јовановић IV/2