Пројекат "Поглед у свет"

Други дан јеврејског празника светлости, Ханука обележен је у Установи културе “Палилула” отварањем изложбе дечијих радова “Поглед у свет” деце из ОШ "Старина Новак" и Јеврејског омладинског центра и симболичном церемонијом паљења две свеће на Ханукији- свећњаку.

Амбасадор Израела Њ.Е. господин Јосеф Леви, који је отворио изложбу, запалио је прву свећу на осмокраком свећњаку док је председник ГО "Палилула" Стојан Николић запалио другу свећу као гест обележавања пријатељства између српског и јеврејског народа. Изложба „Поглед у свет“ реализована је у сарадњи са општином Палилула и ОШ „Старина Новак“, на иницијативу и под покровитељством израелског инвеститора, компаније "Direct Capital S", и представља јединствену збирку дечијих радова инспирисаних заједницом и духом предстојећих празника. Културна различитост је била инспирација да најкреативнији ученици ове палилулске школе и чланови Јеврејског омладинског центра сарадјују и покажу свој таленат.

Присутним посетиоцима обратио се г. Стојан Николић, председник ГО Палилула и захвалио се инвеститору који је иницирао овај пројекат. Позив да учествују и представе своје радове прихватило је више од 60 ђака узраста од првог до петог разреда ОШ "Старина Новак", чији је директор г. Вучинић у свом обраћању најавио да: “Изложба “Поглед у свет” представља својеврсни школски час који је за ђаке ОШ Старина Новак био лекција о јеврејском празнику Ханука. Дечији радови непосредан су израз уважавања вредности различитих култура.

Ханука је весели, породични празник, коме се посебно деца радују. Представља празник светлости, траје осам дана и осам ноћи и слави победу Јевреја Макабејаца над паганском грчко-асиријском војском предвођеном Антиохијем Четвртим, и посвећења Другог Храма који је био оскрнављен током њихове окупације Јерусалима. У знак сећања на сва чуда која су се десила, за Хануку се користи посебни осмокраки свећњак („Ханукија“) који гори током свих осам дана и ноћи прославе празника. Том приликом се једу посебне крофне „sufganiot“ и традиционално се игра плес „dreidel“. За овај празник везује се и традиција даривања поклона, те се деца њему увек изнова радују.