Посета Хемијском факултету

Овог викенда седмаци и осмаци наше школе били су део манифестације Хемијског факултета у Београду "Тамо где наука почиње".

Окупили смо се у недељу 29.3.2015. године у 15 и 30 часова у Студенском парку и отишли у посету хемијском факултету. На самом почетку ишли смо у лабораторију где су нас дочекали насмејани студенти са радионицом "Од пепела до детерџента, од масноће до цистоце". Поделили смо се у четири групе, сазнали смо пуно тога о сапунима и уз помоћ студената направили сапуне. После радионице отишли смо у амфитеатар и саслушали предавање др Дубравке Релић "Хемија животне средине и здравље човека". На том предавању смо доста чули о штетном дејству супстанци које нас окружују и о начину на који можемо спречити њихово дејство на нас.

Након предавања обишли смо музеј, где смо имали прилику да чујемо о нашим славним хемичарима Сими Лозанићу, Марку Леко... Имали смо прилику да видимо и апаратуре које су се некада користиле, као и списе и записе наших хемичара. О свему овоме као и на наша питања веома радо су нам одговарали студенти. Са овим се завршила наша посета која је трајала пуна три сата тако да смо кући кренули уморни али пуни утисака о "чарима хемије".