СТАРИНА НОВАК – БАБА НОВАК 2014. (међународни пројекат)

У складу са пројектом "СТАРИНА НОВАК – БАБА НОВАК", који је део Годишњег плана рада школе, реализован је боравак у Румунији у периоду од 8. до 11. децембра 2014. спровевши успешно све предвиђене активности. Група која је кренула на пут у Румунију обухватала је 9 ученика ОШ Старина Новак, 5 наставника, директора школе и два представника Дечијег културног центра.

08.12.2014.
Група је кренула пре почетка првог часа преподневне смене, минибусем који је од стране саобраћајне полиције прегледан пре поласка на пут. Румунска граница је пређена у 10:40 часова. Расположење у минибусу је било одлично па су ђаци и запевали са наставницима. Коначно одредиште је био град Блаж у коме се стигло у 17 часова. Дочек су приредили директор лицеја Тимоти Ћипријану, наставници и ученици школе. Српски ђаци су смештени у домове румунских ђака а наставници су одсели у хотелу Трандавеле.
Први дан у Румунији завршен је дружењем и одмарањем од напорног пута.

09.12.2014.
Након доручка 09.12.2014. посећен је LICEUL TEHNOLOGIC TIMOTEI CIPARIO - BLAJ у Блажу, у коме је према пројекту предвиђено да се реализује први део активности. У свечаној сали лицеја српски ђаци су извели хорски програм под диригентском палицом наставника музичког васпитања Бојана Сарића. Наш хор је изазвао нарочито изненађење и одушевљење када је отпевао део химне наше школе и на румунском језику. Након хорског наступа, наставник историје Милош Пекић је приказао дигиталну презентацију о Старини Новаку двојезично на српском и румунском језику, чиме је званични део програма наше школе завршен. Уследила је реализација програма који је припремила румунска страна. Након садржајног програма који је једним делом био на енглеском језику, присутнима су се обратили директор лицеја Carol Ioan Badea и директор ОШ "Старина Новак" Влада Вучинић. Бадеа је изразио спремност да румунска страна посети Београд и настави сарадњу. Директор Вучинић се у свему сложио са Бадеом и нагласио да се форма међународне сарадње, коју већ другу годину примењују, показала успешном. На крају свог обраћања, директор Вучинић уручио је као поклон директору Bade илустровану књигу о Србији. Из лицеја кренуло се у Алба Јулију, град који је некада носио назив Београд, где је посећен велики културно музеолошки центар у старој тврђави. Представници лицеја приредили су након повратка из Алба Јулије у Блаж, журку за ђаке и наставнике наше школе.

10.12.2014.
Трећи дан у Румунији према пројекту је био предвиђен за посету споменику Старини Новаку. Након доручка, минибусем се кренуло за Клуж у коме је једини споменик Старини Новаку на свету. У Клужу је положен венац на споменик Старини Новаку и том приликом је директор Влада Вучинић у свом говору подсетио на мученичко страдање Старине Новака и изразио наду да ће се на Палилули подићи још већи споменик. После полагања венца, ђаци и наставници су отишли у посету школи за децу са посебним потребама LICEUL TEHNOLOGIC SPECIAL PENTRU DIFICIENTI DE AUY CLUJ-NAPOCA где су се упознали са специфичним начином рада ове школе. Била је то лепа прилика да се српски наставници упознају са наставним средствима, методама и организацијом наставе. У кабинету за ликовно, српски ђаци и неки наставници придружили су се живом часу прихвативши се израде посуда од глине на грнчарском точку што је изазвало жељу да се слично наставно средство набави и у нашој школи. Директор Вучинић уручио је као поклон илустровану књигу о Србији директорки школе, а она је узвратила пригодним поклонима. Домаћини су нас задржали на ручку у школској трпезарији.

Из школе за децу са посебним потребама отишло се у посету основној школи LICEUL TEORETIC MIHAI EMINESCU CLUJ-NAPOCA где су посећени часови и упознало се са тамошњим наставним радом.
Наставник Бојан Сарић узео је учећа у часу енглеског језика сместивши се у клулу са румунским ђацима, а ђаци једног одељења трећег разреда као знак добродошлице отпевали су божићну песму на румунском и својим веселим лицима потврдила нам да су деца иста свуда на свету. Директорка SIMONA RALUCA DOBRESCU одржала је састанак са наставницима и директором Вучинићем. Том приликом се упознала са значајем Старине Новак за Србе. Изражена је обострана жеља за будућом сарадњом.

Након повратка у Блаж, домаћини су за наставнике организовали излет у оближње село Глоговац где их је чекао роштиљ и домаће вино као знак гостопримства. Српски наставници су на знаке гостопримства узвратили запевавши најлепше српске песме уз свесрдну помоћ наставника музичког Бојана Сарића који је и сам био изненађен лепом певању наших наставника. Српски ђаци су за то време имали слободно време за дружење са румунским другарима у Блажу.

11.12.2014.
После доручка, домаћини су приредили испраћај испред хотела и уручили поклоне директору и наставницима. Након туге због растанка са румунским пријатељима, српски ђаци су се у минибусу орасположили знајући да ће се, пуни утисака, код куће срести са својима најмилијима. Минибус са реализаторима пројекта СТАРИНА НОВАК – БАБА НОВАК стигао је у двориште ОШ "Старина Новак" око 17 часова где су их, родитељи широких осмеха, чекали жељни да чују приче са пута.

Више фотографија са овог путовања можете погледати у галерији.