Пустовање вуне

Ученици 2/4 су у петак 20.03.2015. у школи имали радионицу "пустовање вуне" у оквиру креативне секције. На радионици су правили декоративне предмете поводом предстојећег празника Васкрса. Радионицу су реализовале учитељица Д. Танасковић и С. Мишковић (сарадник Етнографског музеја).

Шта је пустовање вуне?

Пустовање вуне (пресовање вуне) је традиционална етно техника за израду материјала од вуне и као стари занат је заправо најстарији познати занат за упредање влакана, старији и од ткања. Потиче из Азије од номадских народа који су гајили овце, а била је позната од давнина и у Европи. Постоје записи да је приликом сахране Александра Македонског коришћен покров од пустоване вуне.

Номадски народи користили су пустовану вуну ре свега за прављење одеће, обуће, прекривача па и за шаторе. Предмети од пресоване-пустоване вуне имали су по њиховом веровању магичну моћ. Израђивале су их углавном девојке и жене, али када су прављени велики предмети, то је захтевало учешће целе породице, па и заједнице, јер је посао био тежак.

Ученици другог разреда овом техником правили су декоративне предмете повод Васкрса. Ђаци су уживали на радионицама што се види на сликама.