Научни дан у Петници

Пут ка Истраживачкој станици “Петница” био је јако занимљив. Током пута, видели смо разне лепоте природе Србије, али лепота тих предела се не може упоредити са лепотом саме Истраживачке станице. Околина Петнице која укључује зграде Истраживачке станице, Петничку цркву, Петничко језеро и пећину је прелепа, предивна и веома пријатна. Жена која је запослена у станици, Нина, нам је причала о историји изградње Истраживачке станице и упознала нас је са програмом Летње научне школе (ЛНШ). Послетог кратког увода смо отишли у музеј и видели разне невероватне изуме и открића. Затим су нас поделили у три групе. Прва група је ишла у одељење за геологију, друга у одељење за биологију, а трећа у одељење за хемију.

На часу геологије нам је једна студенткиња држала предавање о занимљивим темама везаним за Земљу: настанак земље, њено кретање, стене, настанак планина, цунамија, земљотреса и још много тога. Након тога смо посматрали различите врсте стена и проучавали мале комаде руда и минерала под микроскопом.

Следећи час је био час биологије. Глумили смо да смо форензичари И проучавали лажну крв. Такође, проучавали смо ћелије слузокоже образа под микроскопом, што је било веома занимљиво. После другог часа имали смо паузу за ручак у трпезарији Истраживачке станице.

Имали смо срећу да је дан био сунчан и топао, тако да смо после паусе за ручак са студентима отишли у шетњу до Петничког језера. Уживали смо на чистом ваздуху и у природи. Шетњу смо, наравно, искористили и за сликање.

После шетње смо били спремни за наставак "бављења" науком. Трећи час смо имали у одељењу за хемију. Час се одвијао у хемијској лабораторији, где смо самостално извели десет узбудљивих хемијских огледа. Свако од нас је за успомену кући понео сребрно огледало које је сам направио.

Око шест часова поподне, кренули смо назад за Београд. Научни дан у Петници био је предиван, веома занимљив и много узбудљив. Надам се да ће и будуће генерације имати шансе за то невероватно животно искуство. Такође се надам да ће неки од нас наставити већ у септембру дружење са Истраживачком станицом на Летњој научној школи.

Мина Ристовић VII/1