Извештај о стручној екскурзији у Холандији

Седамнаест ученика двојезичних одељења седмог и осмог разреда основне школе "Старина Новак", у пратњи четири наставника и директора школе, било је у посети холандској школи "Sint-Janscollege" у периоду од 09. до 14. новембра 2015. године. Размена ученика планирана је и организована током целе претходне године, а затим реализована на најбољи могући начин који је превазишао очекивања обеју школе.

"Sint-Janscollege" смештена је у граду Хунзбруку који се налази у регији Лимбург на југоистоку Холандије. "Sint-Janscollege" је угледна школа која броји више од 1300 ученика и има изузетно велики број двојезичних одељења у којима се 70 посто свих предмета у потпуности одвија на енглеском језику. У оквиру двојезичне наставе, ова школа дуги низ година организује размене ученика са великим бројем школа широм света, од Мексика, преко Немачке до Кине. Прошле школске године, Министарству просвете Републике Србије упутили су захтев за сарадњу са једном двојезичном школом у Србији, и Министарство нам се обатило тим поводом, те су и наши ученици добили прилику да на овај начин опробају и усаврше своје језичке вештине, ступе у контакт са једном новом културом, традицијом и народом, искусе како функционишу школе у једној развијеној европској земљи и на тај начин постану део света.

Екскурзија је реализована тако што су ученици били смештени у породицама холандских ученика, да би били у прилици да константно причају енглески језик и стекну потпунији увид у живот холандског народа. Остатак времена, ученици су проводили у школи Sint-Jan, као и на едукативним излетима, радионицама и посетама, у оквиру којих су учили на различите начине, док је један део времена био резервисан за спортско-рекреативне активности, а све да би ученици у различитим околностима вежбали енглески језик.

Преглед активности по данима

Понедељак, 9. новембар

 • Долазак у Дизелдорф авионом, а затим одлазак аутобусом у школу "Sint-Janscollege"
 • Долазак у школу, упознавање ученика, презентација о школи и предстојећем програму, формирање група за наредне активности.
 • Ручак који су нам припремили ученици на часу Домаћинства.
 • Радионица упознавања (ученици подељени у групе пореде различите аспекте живота у Холандији и Србији, вођени задатим инструкцијама, о чему потом праве плакате).
 • Час "Драме". Ученици учествују у различитим драмским активностима и на тај начин се упознају са својим холандски другарима, са којима потом стварају скечеве којима илуструју енглеске идиоме и изводе вежбе интонације енглеске реченице. Час води професор и матерњи говорник енглеског језика.
 • Обилазак школе и час проведен у "Инвенторијуму", делу школе који је посвећен науци и стварању и опремљен најсавременијом техничком и технолошком опремом. Час води наставник математике и текничког образовања.
 • Одлазак из школе и поподне и вече порведено са породицама домаћина.

Уторак, 10. новембар

 • Обилазак пећина Мастрихта у пратњи водича (Grotten Nord).
 • Обилазак града Мастрихта у оквиру група и решавање квиза и задатака у вези са истим. Мастрихт је главни град провинције Лимбруг. Налази се на њеном југу, између Белгије и Немачке, на обали реке Мас. Има око 120.000 становника и заједно са Најмегеном важи за настарији град Холандије. Најпознатији по уговору којим је 1992. рођена Европска унија, Мастрихт је значајан универзитетски центар и представља један од најгостољубивијих градова холандског краљевства. Решавањем квиза током читавог обиласка, ученици су пуно научили о овом граду, самој Холандији, али и све време били активно укључени у размену идеја и конверзацију на енглеском језику у оквиру својих група.

Среда, 11. новембар

 • Одлазак у Неолит алпинистички центар у Херлену. Сва деца учествују у спортско-рекреативним активностима, пењању по вештачким стенама и спалеологији. Већина ученика по први пут изводи ове активности и веома им је забавно. Све се одвија под назором инструктора и професора физичког васпитања уз давање инструкција и комуникацију на енглеском језику.
 • Оријетниринг у природи; употреба мапа, компаса и решавање задатка у оквиру задате туре. Деца у оквиру група вежабају сналажење у природи и истражују околину и природу Лимбурга.
 • Куглање у спортском центру. Сви ученици заједно са својим домаћинима учествују у забавном такмичењу у куглању.

Четвртак, 12. новембар

 • Ученици подељени у 6 група у пратњи водича обилазе и разгледају Амстердам. Амстердам је највећи и главни град Холандије. Основан је у 12. веку на обали реке Амстел у провинцији Северна Холандија. Броји око 800.000 становника. Један је од најзначајнијих финансијских, културних и туристичких центара Европе, и по многим светским истаживањима, један од најбољих градова за живот.
 • Посета НЕМО научном центру (NEMO science centre), који се налази у центру Амстердама. Овај највећи холандски научни центар садржи интерактивне експонате распоређене на 5 спратова који на фантастичан начин науку приближавају и деци и одраслима. Немо представља пети најпосећенији холандски музеј. Наши ученици имали су прилику да виде како заправо функционишу или изгледају многе ствари о којима су годинама учили и знали их, углавном, само у теорији.
 • Наставак обиласка Амстердама.

Петак, 13. новембар

 • Истраживање и креирање Power Point презентација, по групама заједно са холандским ученицима, у школи. Унакрсни приказ српског и холаднског начина живота, географије, школског система, културе, обичаја, традиције, инфраструктуре, биљног и животињског света, туризма...
 • Презентовање и оцењивање радова. Сви ученици подједнако учествују у презентацијама и од наставника и ученика добијају фидбек о различитим сегментима свог рада, док холандски ученици бивају и оцењени. Ова изузетно лепо осмишљена и реализована активност на крају недеље размене, показала је квалитет контакта који су холандски и наши ученици успели да остваре током ове посете; разумевање, допуњавање и једну снажну заједничку енергију, коју су усмеравали и на прави начин (уз нашу подршку) водили професори школе "Sint-Janscollege", организатори овог дела размене.
 • Посета Хунзбруском замку (Hoensbroek Castle). Овај замак је један од највећих замкова у Холандији. Најстарији торњеви изграђени су у 14. века и замак је представљао једно од најзначајнијих упоришта у овом делу Холандије. Има 67 просторија и холова, са намештајем, оружјем, алатима и одећом из различитих епоха, као и фантастично двориште у коме су реконструисане старе витешке игре, али и справе за мучење. Још једном, уз занимљив квиз, ученици су имали прилику да упознају и најскорвитије делове замка и виде и науче доста о историји Холандије.
 • Диско вече за све ученике.

Субота, 14 новембар

 • Дан проведен са породицама домаћина. Обиласци суседних градова.
 • Опроштај у школи. Додела награда победницима у квизовима и поклона гостима. Испраћај наше групе. Одлазак на аеродром у Дизелдорфу и лет за Београд.

Кад се саберу сви утисци и ученика и наставника, може се рећи да је размена протекла на најлепши могући начин, уз велику посвећеност и сјајну организацију домаћина. Свака активност добро је осмишљена и пре свега доприноси усавршавању енглеског језика ученика, а затим и ширењу општег образовања, мултикултурализма, развијању комуникацијиских и социјалних вештина, критичког мишљења и, што је веома важно, ширењу видика ученика и њиховом искорачавању у један други, по много чему развијенији свет.

Стекао се утисак да су наши домаћини такође изузетно задовољни начином на који је реализован овај део размене, квалитетом контакта који је успостављен између њихових и наших ученика, као и завидним нивоом знања енглеског језика који су показали наши ученици. Обе стране изразиле су жељу за трајним успостављањем ове српско-холандске сарадње, наравно, под условом да организација другог дела размене који ће се у мају одиграти у Србији, протекне подједнако квалитетно. У том смислу се надамо финансијској и организационој помоћи од стране града Београда, Министарства просвете и Секретаријата за образовање, како бисмо успели да на прави начин угостимо ученике из Холандије и обезбедимо им квалитетан програм у нашој престоници. То би значило да би и будуће генерације наших ученика имале прилику да искусе овакву врсту размене, закораче у и осете се делом света.

Више фотографија са овог догађаја можете погледати у галерији.

Координатор тима за двојезичну наставу, Соња Иванчевић