Краљевски фестивал – раскошна позоришна представа трећака

У четвртак, 20.04.2017. године у библиотеци школе одржана је позоришна представа за предшколце „Краљевски фестивал“. Трећаци су приказали изванредну позоришну представу. Имали су раскошну сцену балске дворане и дивне костиме. Глумци су увежбано и са уживањем одиграли своје улоге. Текст је био занимљив и духовит. Публика је била опчињена. Иако је представа трајала колико један школски час, нико није показао умор. Извођачи су на крају награђени громким аплаузом.

Једна девојчица је при одласку питала одушевљено: “Хоће ли и они тако да глуме кад пођу у школу?“ Када је добила потврдан одговор, отишла је сва озарена.

Разговор родитеља предшколаца и учитеља

Позоришна представа КРАЉЕВСКИ ФЕСТИВАЛ за будуће прваке одржана је 20.04.2017. године. Док су будући прваци гледали приредбу, родитељи су били у једној од учионица. Учитељица Љиља је родитељима омогућила да одговори на њихова питања и каже неке корисне савете. Рекла је да је полазак детета у школу, сам по себи незабораван догађај, да у суштини није лак и упоредила га са послом одраслих. Објаснила је да школске обавезе подразумевају следеће:

  • дете треба да се труди да ПРИХВАТИ другу децу;
  • треба да се потруди да БУДЕ ПРИХВАЋЕНО;
  • треба да ПРИХВАТИ своје ђачке ОБАВЕЗЕ.

Родитељи су питали како могу да сагледају колико су деца спремна да прихвате школске обавезе. Речено им је следеће:

  1. Навика да се ЛЕГНЕ И УСТАНЕ У ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ је много важна, због тога што су наспавана деца одморна, смирена и способна за боравак у школи, рад и игру;
  2. У школи се очекује да се дете САМО ОБЛАЧИ,СРЕЂУЈЕ СВОЈЕ СТВАРИ И БРИНЕ О ЊИМА. У вези са тим је објашњено колико су радње, попут везивања пертли и друге свакодневне практичне активности, важне за развој функционалног мишљење и општи развој детета. Зато је неопходно да дете усвоји све свакодневне, практичне радње;
  3. Дете, у просеку, МОЖЕ САМО ДЕСЕТАК МИНУТА, КОНТИНУИРАНО, ДА ИМА АКТИВНУ ПАЖЊУ. У складу са тим, треба бирати време и начин да му се каже, оно што треба да научи;
  4. У школи, и у односу на оно што родитељ тражи, ДЕТЕ ТРЕБА ДА УРАДИ УПРАВО ОНАКО КАКО СЕ ОД ЊЕГА ТРАЖИ.

Однос родитеља и детета би требало да буде нежан. Нежан родитељ оствари пријатан однос са дететом кроз додир, пажњу и међусобну посвећеност. Та блискост ствара поверење и осећај сигурности који му је неопходан за емотивно и социјално сазревање. Све то је основ за осамостаљивање детета. Самостално дете има мотив и покретач ка успеху.

Дете треба да доживљава школу као свој простор у коме ће да му буде лепо!

Међусобна сарадња и поштовање породице и школе, неопходна је за развој деце уопште. Посебна награда је, осећај задовољства због заједничког успеха, трајна пријатељства и лепе успомене.