„Научни дан“ у Петници

Дана 27.10.2016.године двадесет ученика осмог разреда у пратњи наставнице биологије Данијеле Јукић учествовало је у пројекту ИС Петнице – „Научни дан“.

Када смо стигли у истраживачки центар Петница, сви су били узбуђени. Било је испланирано да учествујемо у следећим садржајима:

  1. ГЕОЛОГИЈА - геологија, геолози, геонаука;
  2. АРХЕОЛОГИЈА - Скривене тајне једне тврђаве;
  3. ХЕМИЈА - Раствори, метали, кисело-базна својства супстанци.

Прво смо ишли на археологију, где смо гледали презентацију о истраживању оближње тврђаве. Веома инетересантно уводно предавање о пореклу човека, само је заголицало наше интересовање и знатижељу. Са великом пажњом смо пратили причу „Скривене тајне једне тврђаве“. Након завршеног предавања из археологије, имали смо паузу за ручак. Пошто је пауза трајала сат времена, после ручка отишли смо у двориште где смо упознали групу ученика који су боравили у Петници, и са њима разменили мишљења о предавању.

Следеће предавање је било у хемијској лабараторији. По нашем мишљењу то је било најзанимљивије. Ту смо радили разне хемијске експрерименте у којима су нам помогле две професорке хемије. Свако од нас је добио папире на којима смо бележили резултате експеримената које смо радили. Када смо завршили задатке, записали смо своја запажања. Након тога смо отишли на предавање из геологије. Ту смо научили нове ствари о постанку планете Земље, а затим смо под микроскопом проучавали занимљиво камење. Научили смо пуно нових ствари и лепо смо се дружили. Сада сви нестрпљиво ишчекијемо да поново одемо у ИС Петница.

Ива Пауновић, Ивана Недељковић и Валерија Мирчески VIII/1

 

Више фотографија са овог догађаја можете погледати у галерији