Концерт „Мала ноћна музика“ са ђачком модном ревијом

Први дан НЕДЕЉЕ ОШ „СТАРИНА НОВАК“ 2017.

Првог дана НЕДЕЉЕ ОШ „СТАРИНА НОВАК“ 2017. реализоване су све планиране активности. Након завршетка наставе, формирана је бина у школском дворишту код улаза у школу, на којој је инсталирано озвучење и постављен електрични клавир из кабинета музичког. Наши ђаци су показали завидно инструментално умеће изводећи композиције познатих музичара озбиљне музике. Блокови ових извођења обогаћени су ревијалним дефилеом ђака млађих разреда који су приказали костиме са недавно одржаног спектакуларног ПЕТОГ ПРОЛЕЋНОГ КАРНЕВАЛА на Ташу.

Након музичког концерта који је свима разгалио душу, уследило је отварање изложбе у ГАЛЕРИЈИ МУЗЕЈА ШКОЛЕ нашег наставника ликовног Ивана Величковића. Наставник је говорио о свом уметничком раду и начину настанка његових слика. Слово је одржао и директор школе Влада Вучинић, а два наша ђака су на флаути и кларинету одсвирала пригодне композиције.

У 18:00 часова почела је промоција књиге наставника историје Милоша Пекића СТАРИНА НОВАК ИСТОРИЈСКА ЛИЧНОСТ И ЕПСКИ ЈУНАК у библиотеци школе. О књизи је говорио проф. др Марко Шуица који је рекао да је са великим задовољством причитао Милошеву књигу, која је по његовом мишљењу писна лепим питким стилом који је због тога разумљив како историчарима тако и ђацима због чега књига има посебну вредност. Изјавио је да ова књига баца нову светлост на време у коме је живео Старина Новак. Указао је на чињеницу да Старина Новак, заправо, није личност средњег века али да га народна поезија ипак смешта у средњевековни оквир. Ову чињеницу, истакао је др Шуица, Пекић је успешно истакао у својој књизи. Др Шуица је, такође, додао да Пекићева књига представља личну карту школе и да је, као бивши ђак ОШ „Старина Новак“ коме су и деца похађала исту школу, увек био поносан на ову чињеницу. У свом обраћању директор школе Влада Вучинић је објаснио да је Пекићева књига само прва у библиотеци која је названа НОВАКОВА РУКОВЕТ, и да је у плану издавање следећих пет година по једне књиге до стогодишњице ОШ „Старина Новак“ када би требало да се поклопи неколико важних постигнућа: враћање назива Трг Старина Новак раскрсници улица Цвијићеве и Старина Новак, подизање споменика Старини Новаку на овом тргу, окончање издавања библиотеке НОВАКОВА РУКОВЕТ и свечана прослава стогодишњице школе. Лектор и коректор Пекићеве књиге наставница српског језика Марија Марковић говорила је о својим позитивним утисцима о књизи изразивши велико задовољство што ће се у НОВАКОВОЈ РУКОВЕТИ наћи скоро све народне песме о Старини Новак. О књизи је говорио и сам аутор Милош Пекић. Описао је своја истраживања грађе у различитим установама, тешкоће у свом раду али и велико задовољство које је имао радећи на сакупљању грађе и песама о Старини Новак.

Фотографије првог дана Недеље школе Све фотографије са Недеље школе можете погледати у галерији

Остали извештаји о Недељи школе
29. мај 30. мај 31. мај 1. јун