Посета цркви Светог Марка

Ученици одељења IV/1, VIII/1,2,3,4 ОШ "Старина Новак" су заједно са наставницом верске наставе Миланом Ивковић посетили Цркву Светог Марка у Београду. Током те посете, ђаци су имали прилику да се упознају са чињеницом да је Црква по стилу градње монументална грађевина урађена по угледу на задужбину краља Милутина, манастир Грачаницу код Приштине на Косову. Такође, научили смо да су спољашњи зидови Цркве урађени у две боје од природног материјала у српско-византијском начину градње.

По уласку у Цркву, целивали смо иконе и научили како се и по ком распореду сликају иконе на иконостасу цркве. Посетили смо део Цркве где се налази у мермеру изграђена гробница цара Стефана Душана (†1354), по пројекту др Драгомира Тадића. Ту су положене његове мошти донесене из његове задужбине манастира Светих Арханђела код Призрена, манастира који је већ више векова у рушевинама. Такође, са супротне, обишли смо гробницу патријарха Германа Ђорића, (†1991).

Посету Цркви Светог Марка смо закључили речима владике Николаја: "Образован је онај човек који има образа". Образован и школаван је онај човек који поред својих интелектуалних вештина негује и систем вредности у коме се на врху лествице налазе част, поштење, достојанство, доброта, љубав и радост!

Милана Ивковић
6.10.2016.