„НЕДЕЉА РАЗМЕНЕ“ У ХОЛАНДИЈИ

8. мај 2017. Понедељак
Одлазак у Холандију у оквиру пројекта „Недеља размене“ подразумевао је авионски лет Air Serbia од Београдског аеродрома „Никола Тесла“ до Дизелдорфа у Немачкој. Лет је уследио рано ујутру у 5:35 и заврштио се у Дизелдорфу где је добродошлицу српској групи од три наставника, 23 ђака и једног ђачког родитеља, на челу са директором школе – приредио директор холандске школе Герт са наставницом Лаурин Сакић. Испред саме школе у Хунсбруку у Холандији приређен је топли дочек од стране великог броја наставника, ђака и ђачких родитеља који су одређени за домаћине наших ђака. У школи се приступило реализацији првог дела планираних активности за понедељак: презентација српске и холандске школе и након тога три радионице (историја, географија, економија).

9. мај 2017. Уторак
Други дан „Недеље размене“ је по плану био предвиђен за одлазак у Лијеж у Белгији. Холандски и српски ђаци су организовани у групе којима су додељени задаци проналажења конкретних тачака у историјском центру Лијежа. Након овог задатка и датог слободног времена за све ђаке и све наставнике, организоване су посете Place de la Cathedrale и Aquarium-museum чиме су обавезе за други дан „Недеље размене“ испуњене. Предвече је уследио повратак у Хунсбрук и смештање ђака по породицама домаћина.

10. мај 2017. Среда
Према плану „Недеље размене“ за трећи дан су у Харлену у Departure to Neoliet climbing centre предвиђене спортске активности па су, у складу са тим, сви ђаци подељени у две велике групе. Једна група је са наставницима физичког ангажована на „пењање по вештачкој стени“ (climbing), док је друга група добила мапу са задацима које је требало на стази кроз околни крај, пун шуме и зеленила, решавати проналазећи означене тачке на мапи. На располагању је сем мапе био компас и лупа. Групе су се након испуњења задатака рокирале. Из Харлена ђаци су се специјалним аутобусом вратили у Хунзбрук на ручак. Послеподне је у овдашњем спортском центру организовано рекреативно куглање у куглани њиховог спортског друштва. Након куглања домаћини су у ресторану истог спортског центра приредили вечеру на којој је послужено традиционално холандско јело од меса.

11. мај 2017. Четвртак
Четврти дан „Недеље размене“ посвећен је посети Амстердаму. Организованим аутобуским превозом наком нешто више од три сата вожње, стигло се до Амстердама. Ђаци су подељени у групе које су свака засебно добили водиче који су на енглеском језику објашњавали бурну историју Амстердама. Слободно време је добијено после разгледања града ради ручка и предаха. Након тога уследила је посета музеју воштаних фигура Madam Tussauds у коме су се ђаци и наставници срели очи у очи са славним личностима у природној величини.

12. мај 2017. Петак
Ђаци обе школе подељени су на 13 група. Свака група добила је своју тему за састављање рада о компарацији Србије и Холандије по разним сегментима друштвеног живота. Радови свих група презентовани су у великој сали школске читаонице пред свим наставницима и ђацима. Други део обавеза за овај пети дан „Недеље размене“ састојао се од одласка српских ђака у замак у Хунзбруку где су подељени у пет група са задатком пронажења извесних тачака замка уз приложени материјал. После повратка из замка, увече је приређено диско вече за све ђаке, на коме се, у једном тренутку, зачуло Ужичко коло а сви српски наставници и ђаци поскакали да играју. Задиљени Холанђани овим колективним „српским балетом“, нису остали дужни него су се ухватили у коло па је настало опште играње како је ко знао и умео. И уопште није било лоше!

13. мај 2017. Субота
Последњи дан „Недеље размене“ протекао је према плану у дружењу српских ђака са својим домаћинима који су због првог дана викенда сви имали нерадни дан па су сви укућани били на окупу. Растанак са домаћинима је уследио у самој школи где се скупило мношто наставника, родитеља, ђака. Према обичају, скупу су се обратили директори најпре српске па холандске школе. У њиховим обраћањима се могло чути да су изузетно задовољни реализацијом „Недеље размене“ и ове године и да имају жељу и спремност да се овај вид сарадње настави. Директор Вучинић нагласио је да „Недеља размене“ представља најбољи начин да се истински упознају не само ђаци међусобно него и два народа која живе на два различита и веома удаљена краја Европе. Директор Герт је истакао да је сарадња са српском школом Старина Новак најуспешнија међународна сарадња у историји њихове школе, зашта је добио громогласни аплауз свих присутних, а када се аплауз утишао наставио је да оваква његова оцена није никакво претеривање и куртуазија већ резултат темељне еваулације минулих две године сарадње са српском школом. Улазак у аутобус праћен је сузама и дугачким поздрављањима не би ли се украо још који заједнички тренутак. Велики број уздигнутих руку махао је аутобусу који је кретао из Хунзбрука. Призор је био дирљив и топао до те мере да је у аутобусу био не мали број наших ђака који су тихо плакали скоро до Дизелдорфа. У Дизелдорфу српска група је полетела за Србију и тачно у 23:00 часа слетела на Београдски аеродром „Никола Тесла“ где су родитељи нестрпљиво чекали своју децу, нестрпљиву да испричају све утиске којих је било много. „Недеља размене“ окончана је по други пут на најлепши могући начин.

Више фотографија са овог догађаја можете погледати у галерији

Извештај са прeтходне посете Холандији