НАУЧНИ ДАН У ПЕТНИЦИ

У среду 26.04.2017. из школског дворишта минибусем је кренула група од 18 ђака са наставницама Данијелом Јукић и Иваном Симоновић. Био је то пети пут да ђаци наше школе учествују у пројекту „Научни дан у Петници“ истоимене Истраживачке станице, јединствене у свету. Сан сваког ученика који „држи до науке“ је посета истраживачкој станици „Петница“. Група ученика седмог разреда је имала јединствену прилику да у оквиру пројекта „Научни дан“ доживи и схвати зашто бивши полазници и посетиоци са поносом причају о Петници.

Уживао сам у предавањима која сеу школи не могу чути... и то све у дивној, пријатељској атмосфери коју искусе сви који посете ово несвакидашње место. Посебно ми се допао начин комуникације са предавачима, који нису тражили само готове одговоре на постављена питања већ да размишљамо и доносимо сами закључке. Ваљда је то тај научни принцип.

Имали смо прилику да присуствујемо предавањима из археологије, геологије и хемије. Мислио сам да ће предавање из археологије без практичне наставе бити досадно али се наш предавач потрудио да ме разувери и да сви буду укључени и дају своје мишљење.

На часу геологије смо имали предавање о занимљивим темама везаним за Земљу: настанак земље, њено кретање, стене, настанак планина, цунамија, земљотреса и још много тога. Након тога смо посматрали различите врсте стена и проучавали мале комаде руда и минерала под микроскопом. Предавачи су се трудили да све оно о чему су нам причали повежу са пређеним градивом у школи и да нас потсете на неке лекције које смо сада видели на другачији начин.

У хемијској лабораторији смо изводили различите експерименте. По мом мишљењу, то је било најзанимљивији део нашег боравка у истраживачкој станици, вероватно зато што смо имали директан контакт са супстанцама и најмодернијом лабораторијском опремом. Био сам одушевљен изгледом дигестора. Свако од нас је добио задатке на којима смо бележили резултате експеримената које смо радили. Када смо завршили са вежбама, записали смо своја запажања. Да би експерименти били успешни, а наши закључци исправни, помагали су нам хемичари, који су нас упућивали додатно у све оно што нас је занимало.

Сва три часа су била веома занимљива и корисна за наше знање. Захваљујући бројним експериментима које смо сами изводили и зато што смо сами долазили до закључака, осетио сам да своје знање могу да употребим за нешто практично и конкретно.

Надам се да ће и будуће генерације имати шансе за ово невероватно искуство. Такође се надам да ће неко од нас наставити већ у септембру дружење са Истраживачком станицом на Летњој научној школи.

Марко Јовановић 7/2

Извештај са претходне посете "Петници" (27.10.2017)