"Радост Европе" у ОШ "Старина Новак"

Ове године, као и сваке претходне, наша школа била је део јединственог фестивала деце Европе - Радости Европе. Код наших ученика били су смештени чланови српског певачког друштва "Јавор" из Вуковара, Хрватске, као и девојчице плесног студија из Украјине. Такође, кроз овогодишњу манифестацију наставили смо сарадњу са партнерском школом из Клужа, Румуније.

Деца су била смештена у домовима наших ђака од 30. септембра до 6. октобра.

Делегација Хрватске је, праћена координатором из Београда додељеним од стране Дечјег културног центра Београд, посетила Министарство за дијаспору где је свечано дочекана. Гости су имали прилику да пред министрoм и његовим сарадницима кратко наступе. Такође, додељени су им поклони од стране града Београда у знак добродошлице.

Првог октобра деци Хрватске организовано је дружење на Ташмајдану са њиховим домаћинима док смо истог дана дочекали наше госте из Украјине.

Свечано отварање манифестације пропраћено дефилеом кроз Кнез Михајлову улицу обележило је први дан фестивала. На Калемегдану, званично је отворен овогодишњи фестивал симболичним пуштањем 47 белих голубица у знак прославе 47. по реду сусрета деце Европе. Након тога, домаћини су са својим гостима посетили београдски ЗОО врт као и изложбу диносауруса у парку Калемегдан.

Наредног дана организован је пријем код Председника Републике којем су присуствовали домаћини са својим наставницима координаторима из основних школа Београда, као и гости свих 19 земаља са својим вођама група, преводиоцима и волонтерима. За трећи октобар био је планиран и спортско-рекреативни дан на Ади Циганлији, међутим, због временских неприлика, деци је организована журка у ДКЦБ-у. Тада су имали прилику да се упознају са представницима свих земаља учесница. Те вечери, у холу школе, организована је приредба у част наших гостију на којој је наступио хор школе као и солисти. Представили су нам се и наши гости из Хрватске, нумерама којима су сутрадан наступили на Сусретима пријатељства у ДКЦБ-у.

У среду петог октобра, званично смо затворили овогодишњу манифестацију свечаним Гала концером у Сава центру. Гости из свих земаља су наступили и тако нам дали увид у своје културе и обичаје. Показали су нам своје јединствене идеје на задату тему фестивала за ову годину: "Никола Тесла - чиста енергија". Посебни гости фестивала била су деца Кине.

Након концерта, исте вечери испратили смо наше госте из Хрватске а сутрадан и децу Украјине и Румуније.

Као и сваке претходне године, манифестација је била пропраћена осмесима, новоформираним пријатељствима и сузама на растанку. Обећали смо нашим новим пријатељима да ћемо се ускоро опет видети и тиме окончали 47. по реду сусрет деце Европе - "Радост Европе".

Маја Заграђанин

"ИЗВОР" - лист вуковарских Срба о учешћу вуковарских ђака на "Радости Европе"