Припремно саветовање просветних радника - зимско
10. фебруар 2017. - Дивчибаре

07:30 ч. полазак аутобуса са учесницима саветовања,
са паркинга код хале "Пионир"
11:00 ч. почетак Саветовања
 1. ИЗРИЦАЊЕ ВАСПИТНО-ДИСЦИПЛИНСКИХ МЕРА ЂАЦИМА
  излагање секретара школе Оливере Гавриловић
 2. КАКО ПРЕПОЗНАТИ СТИД
  излагање школског психолога Слађане Луковић
 3. ИСКУСТВА БЛОК НАСТАВЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ
  излагање наставника историје Милоша Пекића
13:00 ч. пауза за ручак
15:00 ч. наставак саветовања
 1. РАДИОНИЧАРСКИ РАД СА ДЕЦОМ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА Старина Новак – Баба Новак
  излагање школског психолога Слађане Луковић
 2. КАМПАЊА УПИСА ПРВАКА ЗА 2017/18. ШКОЛСКУ ГОДИНУ
  излагање учитељице Љиље Милошевић
 3. ПРОСВЕТНА ОЛИГАРХИЈА У СВЕТУ
  излагање директора школе Владе Вучинића
19:00 ч. повратак у Београд
У оквиру стручног усавршавања на нивоу установе, ОШ "Старина Новак" организовала је 10. фебруара 2017. ПРИПРЕМНО ШКОЛСКО САВЕТОВАЊЕ - ЗИМСКО у Хотелу "Дивчибаре" на Дивчибарама. Циљ Саветовања је био припрема наставног кадра за успешан почетак другог полугодишта школске 2016/17. године. Како успех реализације наставног процеса зависи од ваљане припреме, ово Саветовање реализовано је као вид припреме за почетак другог полугодишта. Задатак Саветовања, да реализује и обради актуелне теме према утврђеном плану, реализован је у потпуности.

Закупљеним аутобусом организован је долазак 45 учесника Саветовања до хотела Дивчибаре на Дивчибарама где је одржано Саветовање. Саветовање је отворио директор школе Влада Вучинић представивши план рада и теме које су обрађене. Прво излагање са темом Изрицање васпитно-дисциплинских мера ђацима имала је Оливера Гавриловић, секретар школе. Њено излагање је пробудило велико интересовање тако да се већ у току предавања развила жива дискусија у којој су уследила бројна појашњена одређених одредаба закунске регулативе али и изношена конкретна искуства из наставе на ову тему. Ово излагање је због живог учешћа чланова Саветовања и њихове велике заитересованости за тему, трајало много дуже него што је процењено да ће трајати.

У наставку Саветовања уследило је излагање Слађане Луковић, школског психолога, на тему Како препознати стид. Излагање је донело појашњења овог психолошког феномена са циљем да се та сазнања искористе у раду са ђацима који показују стид. Показало се да постоји опасност погрешног третирања појединих ђачких реакција ако се не познаје стид и његов корен на начин на који је Слађа Луковић убедљиво представила у свом излагању. Већ у току излагања се развила дискусија и изношење ставова која је настављена и након формалног завршетка излагања Слађане Луковић.

Након излагања друге теме, а због дужег трајања излагања и дебате на изложене теме, дата је пауза за ручак, а наставак Саветовања заказано за 16 часова. Учесници Саветовања су на тај начин добили прилику да се релаксирају за наставак рада уживајући у шетњи прелепим Дивчибарама.

Наставак Саветовања почео је излагањем Саше Шипке, наставника информатике, који је замолио да учесницима Саветовања само изнесе утиске о посети актуелној конференцији Нове технологије у образовању коју је организаво Британски Савет у Београду. Ово излагање које је имало за циљ да буде кратко информисање о важној актуелној манифестацији у образовању прерасло је у богату полемику о примени дигиталних технологија у настави. Чула су се интересантна и разноврсна размишљања о употреби мобилних телефона од стране ђака на часу, као и могућностима интерактивних табли и, као посебна новина, увођења дигиталних робота у наставу.

Према плану Саветовања следеће излагање имао је Милош Пекић, наставник историје, на тему Искуства блок наставе из историје. Реторичким стилом који је пленио шармом и био свима симпатичан, изазвао је укључивање учесника Саветовања у дебату и коментарисања. Из свега што се чуло могло се закључити да је блок настава из историје, као методичка новина, веома интересантна ђацима али и веома напорна за наставника.

Слађана Луковић је изложила своје друго предавање на тему Радионичарски рад са децом са посебним потребама у оквиру пројекта Старина Новак – Баба Новак. Представила је искуства која су стечена у реализацији овог пројекта и веома убедљиво представила како се на успешан начин могу међусобно уклопити и приближити деца оштећеног слуха са децом која немају тих проблема.

Љиљана Милошевић, учитељица четвртог разреда, веома темељно је дала приказ уписа ђака у нашу школу кроз историју излажући рад на тему Кампања уписа првака за 2017/18. школску годину. Анализирала је више фактора који утичу на број новоуписаних ученика. Чуло се да је број ученика наше школе у прошлости био и већи и мањи него данас.

Последње излагање на Саветовању изнео је Влада Вучинић, директор школе, на тему Просветна олигарфија у свету. Његово излагање је почело појашњењима појмова образовање и школство, просветни радник и просветна олигарфија итд. Излагање се завршило пројекцијом кратког филма којим се указало да је проблем просветне олигархије присутан на глобалном нивоу а не само на домаћем.

Саветовање је затворио директор школе Влада Вучинић, формулишући колективни утисак учесника Саветовања да је овај вид стручног усавршавања био не само користан него и инспиративан, освежавајући и стимулишуће, да утиче на подизање елана просветних радника и позитивног самопоуздања. Аутобус са 45 учесника Саветовања вратио се у Београд у касним вечерњим сатима.