Учење кинеског језика у нашој школи

У понедељак, 22. маја 2017. године, у библиотеци школе, одржана је презентација програма учења кинеског језика, чија ће реализација почети у септембру, 2017. године.

Заинтересованим ученицима и њиховим родитељима представљен је садржај и програм наставе кинеског језика, која ће обухватити учење самог језика, али и основних одлика културе и традиције овог народа.

Уџбеници који ће бити коришћени у реализацији овог програма на забаван начин увешће ученике у основе кинеског језика, почевши од гласова који га чине, преко акцената до самог кинеског писма, а све пропраћено дивно илустрованим дијалозима за прве реченице на кинеском.

Кинеска култура биће представљена кроз географију Кине, са посебним освртом на веће градове и најзначајније знаменитости, затим фестивале, уметност, сличности и различитости националних мањина које живе у Кини, исхрану и одевање.

У саму наставу укључено је и учење традиционалних кинеских вештина, као што је сликање мастилом, калиграфија у којој се користи бамбусово перо, прављење традиционалног кинеског накита и уметност сечења папира, што све чини практични део овог програма.

Исто тако, не мање занимљиво, на часовима кинеског ученици ће учити да плешу и певају традиционалне кинеске плесове и песме, али и оне модерне, укључујући кинески реп. Ни дечије игре, као што је ,,кинески фудбал'', неће бити запостављене.

На крају, ученици ће имати прилику да и сами искусе неке од фестивалских 'ритуала', као што је пролећна чајанка, а за најбоље ученичке ликовне радове биће приређена посебна изложба.

Све ово не би било толико занимљиво и прилагођено ученицима да није добре воље и невероватног ентузијазма професорке кинеског језика, госпођице Сиси, која ће радити са нашим ђацима током целог курса.

Сви уџбеници и други наставни материјал, као и сама настава кинеског језика, поклон су Владе Народне републике Кине српским ученицима.

Настава кинеског језика биће доступна ученицима свих разреда, те ћемо Вас у ту сврху молити да потпишете сагласности да Ваше дете похађа овај вид наставе следеће школске године, како бисмо могли оформити групе. Настава ће бити спровођена ван редовних часова и изборног је карактера. Након друге године учења, ученици ће моћи да полажу испит из кинеског језика и добију светски признате сертификате.

Координатор двојезичне наставе - Соња Иванчевић