ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 417. ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ СТАРИНЕ НОВАКА

Дана 05.02.2018. године са почетком у 10 часова у просторијама ОШ "Старина Новак" је по први пут, после дугог периода, обележена годишњица смрти Старине Новака. Манифестацију je припремио и реализовао школски Тим за Музеј у чијем су саставу директор школе Владa Вучинић, Милош Пекић, професор историје, и Иван Величковић, професор ликовне културе.

Након окупљања присутнима се обратио директор школе објаснивши значај обележевања годишњице смрти Старине Новака за нашу школу као и за српски народ који на овај начин чува од заборава веома важну историјску личност. Следећи говорник био је професор историје који је одржао предавање "Смрт Старине Новака", предавање о страдању великог јунака као и о приликама у читавој Европи у 16. веку.

Уследило је свечано полагање венца на бисту Старине Новака које је уз помоћ једне девојчице извршио директор школе.

Последњи говорник био је професор ликовне културе који је представио изложбу ђачких ликовних радова на тему Старине Новака и кратко говорио о улози венца као и ловора који је саставни део венца посвећеног Старини Новаку.

Овом приликом директор школе и Тим за Музеј најавили су предстојеће активности којима ће ОШ "Старина Новак" величати и чувати од заборава лик јунака Старине Новака.

Иван Величковић