СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР 2018.

У организацији Дечјег културног центра Београда ове године је први пут одржана манифестација „Свесрпски дечји сабор“, под покровитељством председника Републике Србије господина Александра Вучића. Наша школа је одабрана да од 23. до 27. маја угости четрдесет седморо деце српске националности из земаља региона.

Ученици одељења: 5/1, 5/3, 6/1, 6/2, 6/3, 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 8/3 били су домаћини вршњацима из:

  • Румуније, Теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“- Темишвар
  • Мађарске, Српска основна школа и гимназија „Никола Тесла“- Будимпешта
  • Босне и Херцеговине/Републике Српске, ОШ „Свети Сава“- Бијељина
  • Хрватске, Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“- Вуковар
  • Црне Горе, ФК „Обилић“- Херцег Нови

Циљ манифестације је да деца заволе земљу свог порекла и боље упознају српску историју, традицију и културу.

Сабор је свечано отворен приредбом у Дечјем културном центру Београда посвећеном обележавању „ Дана Ћирила и Методија“ којој су присуствовали гости и њихови домаћини као и ученици првог разреда наше школе. Програм манифестације је обухватио: обилазак Београда туристичким аутобусом (упознавање са знаменитостима главног града), историјски квиз „Београд кроз векове“ на Калемегдану, стручно вођење кроз Дом Народне скупштине Републике Србије, обилазак Музеја аутомобила, посету Тршићу у коме је одржана позоришна представа „Преваранти“ Малог позоришта „Душко Радовић“.

Наша школа се гостима представила приредбом која је одржана 24. маја а коју су извели хор и оркестар школе и група рецитатора. Приредбу су припремили наставници Наташа Мугоша, Бојан Сарић и Драгана Лончаревић.

У организацији целокупне манифестације учествовали су: директор школе Влада Вучинић и наставници Стефан Будимировић, Иван Величковић, Феђа Пишчевић и Маја Заграђанин као и координатор Дечјег културног центра Београда за ову манифестацију Ирена Заграђанин.

„Свесрпски дечји сабор 2018“. је изнедрио многобројна пријатељства широм региона.

Манифестација је реализована, првенствено, захваљујући нашим ученицима-домаћинима и њиховим породицама које су угостиле српску децу из дијаспоре и показале велико разумевање за значај овог догађаја на чему им се искрено захваљујем.

координатор школског тима за Свесрпски дечји сабор 2018. - Маја Заграђанин