ОБЕЛЕЖЕНА 418. ГОДИШЊИЦА СМРТИ СТАРИНЕ НОВАКА

ОШ ”Старина Новак” обележила је, на свечан и достојанствен начин, годишњицу смрти Старине Новака, која се на свиреп начин догодила 5. фебруара 1601. године. Пошта Старини Новаку почела је парастосом у цркви Светог Марка који је служио отац Милош. Био је то помен великом Србину након, можда чак векове дугог периода, због чега је био посебно дирљив. Отац Милош је после помена, одржао надахнуто и мудро слово. Потсетио је на мудрост знаменитог Марка Миљанова о чојству и јунаштву нагласивши да се она може односити на Старину Новака. Истакао је да смо се Старине Новака молитвено сетили поменом у цркви Светог Марка, што је најбољи могући начин као јунака који је штитио друге.

Свечаност обележавање 418 година од смрти Старине Новака настављена је у школи. Најпре се директор школе Влада Вучинић обратио присутнима подсетивши да ОШ ”Старина Новак” као једина српска школа тог назива, има обавезу обележавања овакве годишњице као облика историјског памћења, али и зато што сећање на Старину Новак указује да смо као народ органска целина. Најавио је намеру да обележавање годишњице постане општинска али и национална свечаност.

Након обраћања директора, наставник Милош Пекић говорио је о самој смрти српског јунака која је имала карактер суровог страдања и мучеништва. Наставник Пекић је објаснио да је кобног 5. фебруара 1601. године у 10 сати преподне, на превару заробљен због лажне оптужбе за издају и, после најстрашнијег мучења, погубљен од хришћанске руке, не од Турака Османлија.

Најсвечанији тренутак био је полагање венца код бисте Старине Новака у холу школе. Венац је положио један од најмлађих ђака школе, првачић Ива Бућан која је побрала симпатије свих присутних. Да га испод бисте положи, помогли су јој директор школе и старији ђаци. Овај леп чин још више су улепшали ђаци рецитатори који су на крају рецитала, отпевали химну школе, дечију песму о Старини Новаку. Након завршетка редовног програма, директор је све присутне позвао у зборницу на скромну закуску.