ЛЕТЊЕ ПРИПРЕМНО ШКОЛСКО САВЕТОВАЊЕ 2017/18. ОШ "СТАРИНА НОВАК"

29-30.август 2018. Мајданпек

Одбор Летњег припремног саветовања 2017/18. у саставу: Влада Вучинић, Ивана Николић, Слађана Луковић, Жељка Ђокић, Драгана Бабић и Јелена Штулић, утврдио је План саветовања који је предвидео седам предавања од којих су четири изнесена првог дана. Закупљеним аутобусом 45 учесника Саветовања стигло је у Мајданпек са нескривеним импресијама површинским копом који је задивио све учеснике Саветовања који су га посматрали из аутобуса при доласку. У Мајданпеку се одсело у хотелу „Golden Inn“, где је за излагања чекала прелепа конференцијска сала хотела.

Првог дана Саветовања, 29.августа, Милош Пекић је излагао о изради Монографије наше школе уочи стогодишњице 2022. године. Изнео је низ појашњења историјографских појмова али и додатно појаснио значај монографије за нови тренд у историји да се историјски проучавају и исходи на локалном па чак и личном нивоу. Слађана Луковић је у свом излагању изнела резултате анкете наставника којом је настојала да проникне какве су последице мешања одељења у петом и седмом разреду. Истакла је да анкета недвосмислено показује да су наставници позитивно оценили методу мешања одељења али и да подаци о смањењу броја изречених васпитних и дисциплинских мера такође иде у прилог закључку да је метода мешања одељења оправдала очекивања. Ивана Николић је објаснила методу пројектне наставе, да реформским мерама се жели у први план ставити не садржај него сврха, и да према актуелној реформи настава треба да буде усмерена на исходе. На ово предавање одлично се надовезало излагање учитељице Ане Зорић о пројектној настави у првом разреду. Она је на јасан начин анализирала један конкретан пример примене пројектне наставе објашњавајући детаљно све фазе које овај метод подразумева.

Након окончања првог дана Саветовања, учесници Саветовања су отишли у обилазак надалеко чувене Рајкове пећине. Туристички водич је неуморно објашњавао лепоте овог чуда природе на стази дугој скоро три километра, а многи учесници Саветовања отворено су признали да нису знали ништа о природним лепотама источне Србије. Након повратка и одмора, уследила је свечана вечера са живим музичким програмом.

Други дан Саветовања, 30.августа, почео је презентацијом два одобрена програма стручног усавршавања наставника. Ову презентацију је реализовала Слађана Луковић која је предвиђена као једна од реализатора овог стручног усавршавања и приближила присутнима шта се овим програмом добија. Други програм, који је Завод за унапређивање образовања и васпитања одборио, представио је Милош Пекић најавивши веома занимљиво стручно усавршавање. Друго излагање приуштила је наставница српског језика и књижевности Наташа Мугоша. Она је говорила о дечијој књижевности у прошлости али и савременог тренутка. Излагање је било толико садржајно и подстицајно да се развила богата, и на тренутке бурна дебата, у којој су се чули разни предлози али и открило да Наташа Мугоша у рукопису има завршен дечији роман којим она демонстрира све оно што је у свом излагању заступала. Чула се чак најава директора школе да би било веома добро да се овај дечији роман појави као „НОВАК ДОДАТАК“ са 12. бројем „НОВАКА“ који ће изаћи у децембру. Треће предавање другог дана Саветовања и уједно последње читавог Саветовања, одржао је директор школе Влада Вучинић. Он је појаснио појан из кровног закона „установа од посебног националног значаја“ објашњавајући да је евентуално добијање овог статуса за ОШ “Старина Новак“ од изузетног значаја зато што отвара простор за већу стручну слободу школе, односно, за лакшу примену њене креативности. Изнео је читав низ чињеница које поткрепљују опредељење да стицање овог статуса буде дугорочни циљ ОШ “Старина Новак“.

Након затварања Саветовања и ручка, свих 45 учесника Саветовања кренуло је за Београд са утиском да је Летње припремно саветовање реализовано изузетно успешно доневши, поред свега планираног, откривање лепоте источне Србије већини учесника Саветовања.

План рада летњег припремног саветовања 2017/18.

29.08.2018. СРЕДА
07:00 Полазак аутобуса са учесницима саветовања, са паркинга код хале "Пионир"
10:00 Долазак у хотел „Golden Inn”
11:00 Отварање Саветовања
Излагање стручних радова:
 1. МОНОГРАФИЈА ОШ “СТАРИНА НОВАК“
  излагање Милоша Пекића
 2. ШТА ЈЕ ДОНЕЛА МЕТОДА МЕШАЊА ОДЕЉЕЊА У ПЕТОМ И СЕДМОМ РАЗРЕДУ
  излагање школског психолога Слађане Луковић
 3. НОВИНЕ У ПРВОМ И ПЕТОМ РАЗРЕДУ
  излагање школског педагога Иване Николић
 4. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА У ПРВОМ РАЗРЕДУ
  Излагање учитељице Ане Зорић
15:00 Ручак
16:00 Слободно време
20:00 Свечана вечера
30.08.2018. ЧЕТВРТАК
08:00 Доручак
10:00 Наставак Саветовања
Излагање стручних радова:
 1. ОСНИВАЊЕ ЂАЧКЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ „Старина Новак“
  излагање уредника редакције Василија Савића
 2. ОДОБРЕНИ ПРОГРАМИ СТАЛНОГ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА „ЦЕНТРА ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ СТАРИНА НОВАК“
  излагање аутора једног од програма Соње Иванчевић
 3. НОВИ МОТИВИ, ТЕМЕ И ПРИСТУПИ У КЊИЖЕВНОСТИ ЗА ДЕЦУ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА
  излагање наставнице српског језика и књижевности Наташе Мугоше
 4. „ШКОЛА ОД ПОСЕБНОГ НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА“ - ДУГОРОЧНИ ЦИЉ ОШ “СТАРИНА НОВАК“
  излагање директора школе Владе Вучинића
15:00 Ручак
19:00 Полазак за Београд