Недеља размене у Холандији

01.04.2019. Понедељак ПРВИ ДАН “НЕДЕЉЕ РАЗМЕНЕ” У ХОЛАНДИЈИ

Четврту годину за редом, наша школа је испланирала, припремила и отпочела реализацију размене ђака са холандском школом из Хунзбрука у оквиру двојезичне наставе. Након “Недеље размене” у октобру прошле године, када су холандски ђаци гостовали у нашој школи, дошла је на ред “Недеља размене” за гостовање наших ђака у Холандији. У Холандију је кренуло 22 ђака са два наставника и директором школе. Царинске формалности, рано ујутро, протекле су у најбољем реду, а лет до Дизелдорфа, где су чекали наставница Лаурин и директор холандске школе Герт, трајао је мање од два сата. Од Дизелдорфа до Хунсбрука стигло се закупљеним аутобусом.

Домаћини су приредили уобичајено срдачан дочек на чему се директор Влада Вучинић топло захвалио у поздравном говору на групном састанку у прелепој свечаној сали школе домаћина. Пре реализације предвиђеног програма, послужен је ручак у кабинету предмета који највише одговара нашем предмету домаћинство. Након обедовања, ђаци су подељени у три групе које су симултано током три школска часа похађале часове историје, географије и драме. На овим часовима ђаци су добили задатке које треба да обаве до петка. После часова, ђаци су смештени у домове холандских домаћина, где је свако организовао остатак дана на сопствени начин.

02.04.2019. Уторак ДРУГИ ДАН “НЕДЕЉЕ РАЗМЕНЕ” У ХОЛАНДИЈИ

Дан је почео заједничким часом српских ђака и наставника у једној од учионица школе Sint-Jan, на коме су сабрани први утисци јучерашњим доласком. Констатовано је да су се сви јавили кући, и да немају ниједну замерку на домаћине код којих су смештени али ни на активности програма предходног дана. Ђацима је предочен план за текући дан и кренуло се на зборно место за сабирање са холандским ђацима. Луксузним аутобусом кренуло се за Ахен у Немачкој, у коме је планирано да се одржи једна врста квиза. Најпре, спроведена је посета градском музеју савремене уметности у коме су ђаци, поред ликовних и вајарских уметничких дела, имали прилику да виде и део поставке илузија.

После посете музеју, ђаци су подељени у групе састављене и од Српчади, и од Холанђанчића на челу са неким од наставника. Свака група је добила материјал са захтевима да се пронађу задате тачке у старом градском центру Ахена. Такође, у папирном материјалу су постављена питања у вези са задатим тачкама на која је требало одговорити. Неке групе су задатке испуниле само делимично због слабе кише која је ромињала и сметала, али су сви добро прошпартали прелепо старо језгро града Ахена, што је и био главни циљ. Као награда за труд, дато је неколико сати слободног времена за опуштање након чега је уследила аутобуска вожња назад у Хунзбрук, у домове домаћина.

03.04.2019. Среда ТРЕЋИ ДАН “НЕДЕЉЕ РАЗМЕНЕ” У ХОЛАНДИЈИ

Данашње активности почеле су у школи домаћина часом за српске ђаке о холандским савременим особеностима и језику. У интерактивном предавању Иване Буде, представљене су занимљивости о холандском животу објашњењем низа занимљивости.

Након часа, српски ђаци спојили су се са холандским другарима са којима су групно пешице кренули у “Ben Mestrrs Indoor Beach and Sports Centre”. У овом спортском центру постоји хала са песком у којој су ђаци одиграли одбојку и фудбал на песку изувши се као на правој пешчаној плажи. После одбојке и фудбала, уследио је одмор у кафићу спортског центра уз сокове и чипс који су частили Холанђани.

Окрепљени и предахнувши, холандски ђаци су се вратили у школу на наставу а српски ђаци су групно кренули у посету Castle od Hoensbroek, надалеко чувеном и импресивном утврђеном замку, окруженом водом. Овом посетом завршен је радни део активности за трећи дан.

04.04.2019. Четвртак ЧЕТВРТИ ДАН “НЕДЕЉЕ РАЗМЕНЕ” У ХОЛАНДИЈИ

Све активности данашњег дана планиране су да се реализују у прелепом холандским граду Утрихту. Након два сата вожње аутобусом, српска и холандска група је стигла у Утрихт.

Прва циљна одредница је била Универзитетски центар Утрихта. Сви ђаци су примљени у салу за презентације где им је, након освежења соковима, одржана презентација универзитета. Након презентације, ђаци су подељени у групе и, предвођени по једним студентом, одведени су да обиђу универзитетске просторије и својеврсни дом за студенте који је у склопу универзитета.

Захваливши се на гостопримству, напуштен је универзитетски комплекс и кренуло се ка старом градском језгру где су ђаци подељени у два групе. Једна група је кренула у обилазак чувене катедрале које овде данас зову Dom church. Друга група кренула је у обилазак торња Dom tower који се налази на истом тргу као и катедрала. Део ђака који је обилазио катедралу подељен је на две групе које су добиле туристичке водиче за једночасовно упознавање катедрале.

Након окончања посете, групе из катедрале и торња, су се рокирале. Окончањем обиласка катедрале и чувеног торња, дато је слободно време за обилазак старог центра града Утрихта који је свима пружио призоре беспрекорно уређених улица, по традицији поплочаних циглом а не асфалтом, прелепих фасада типичних за Холандију, и велике живости на отвореном од бицикала и људи који су се сјатили са свих страна света. Повратком аутобуса са учесницима Недеље размене у Хунзбрук, завршен је радни део четвртог дана активности у Холандији.

05.04.2019. Петак ПЕТИ ДАН “НЕДЕЉЕ РАЗМЕНЕ” У ХОЛАНДИЈИ

Данашњи дан је планиран за израду презентација на тему која је задата у понедељак на предавањима из историје, географије и драме. Задатак је био да у мешовитим групама од шест ђака сачини се рад о личностима које су посебно важне за настанак Европске уније.

За израду овог рада ђаци су најпре морали да у паровима сакупе материјал преко интернета и припреме га за израду паноа као главног визуелног средства које поткрепљује усмену презентацију рада пред свим ђацима. Наравно, цео процес се одвија искључиво на енглеском језику. За израду паноа, припрему презентације и саму презентацију, која се одвијала у двема учионицама, ђаци су имали три школска час (у Холандији школски час траје 50 минута). Панои су рађени у пространој, лепо пројектованој библиотеци холандске школе. Изношењем презентације завршен је први, преподневни део планираних задатака за пети дан недеље размене.

Поподне су ђаци добили слободно време у коме су морали да припреме типично српско, односно холандско јело за вечерњи перформанс у зборници. Ђаци су богато припремили српска и холандска јела, и представили их не само наставницима и ђацима,него и родитељима. Сви су се послужили и скоро да ништа није одтсло од хране. Представљани су и панои који су преподне урађени чиме је и пети дан Недеље размене окончан у званичном делу.

06.04.2019. Субота ШЕСТИ ДАН “НЕДЕЉЕ РАЗМЕНЕ” У ХОЛАНДИЈИ

Према плану „Недеље размене“ последњи, шести дан предвиђен је за слободно дружење српских ђака са својим домаћинима, односно, посвећен је боравку у домовима домаћина. Многи домаћини приредили су разна изненађења својим гостима и потрудили су се да им буде што удобније и забавније. Последње окупљање свих ђака, на крају „Недеље размене“, уследило је у холу школе непосредно пред пут. Са ђацима су дошли и родитељи холандских ђака тако да су се на једном месту нашли сви заједно. По устаљеном обичају, присутнима су се обратили директори обе школе. Најпре је директор Влада Вучинић подсетио да је успешно реализована четврта година „Недеље размене“, да су у њој учествовали наставници и ђаци две школе, али и родитељи и да су се сви показали успешни. Истакао је да је размена ђака у оквиру двојезичне наставе показала најбоље исходе и да четворогодишње трајање размене само по себи говори о вредности и успешности пројекта. На крају обраћања захвалио се на гостопримству и позвао на следеће окупљање у октобру у Београду, што је већ договорено. Директор колеџа Sint-Jan господин Хер, шаљиво је изјавио да је директор Вучинић украо његов говор, алудирајући да се у свему слаже са директором Вучинићем. Нагласио је да је сарадња са ОШ“Старина Новак“ за њих најуспешнија међународна срадња коју су имали и да због тога планирају дугорочну сарадњу са нашом школом. Оба директора су се, према ранијем договору, обратили присутнима на матерњем језику а превод говора на холандски односно српски симултано је обавила Ивана Буде, Српкиња која живи у Хунзбруку.

Након говора уследило је колективно фотографисање и опраштање уз не мало суза и уздаха. Аутобус са српским ђацима је споро одмицао од школског дворишта а шума руку холандских домаћина дуго је махала у знак поздрава. Пут до Дизелдорфа је протекао уз препричавање протеклих дана, а са дизелдорфског аеродрома Air Serbia удобно је просветарске амбасадоре вратила у Београд нестрпљивим родитељима и рођацима. Осма „Недеља размене“, у којој је ОШ“Старина Новак“ на изузетано позитиван начин представила Србију и српски народ пред очима најразвијенијег западног света, окончана је изузетно успешна међународна активност ОШ “Старина Новак“.

Коментари учесника недеље размене
Размена ђака са Холанђанима је боља него икада! Програм који школа бира је интересантан, а тек шта се све договарамо са домаћинима! Обишли смо разна места, упознајемо се са туђом културом, учимо и наравно, дружимо се и забављамо!
М.
У Холандију смо стигли у понедељак ујутру и тамо су нас топло дочекали наши домаћини. Упознали смо се са програмом и присуствовали смо часовима географије, историје и глуме. У уторак смо се запутили у град Ахен који се налази у Немачкој и посетили смо музеј модерне уметности “Ludvig Forum”. Поделили смо се у групе и радили смо квиз који пратио наш обилазак града. У среду смо имали час холандске културе и научили смо да кажемо понеку реч на холандском. Такође смо обишли прелеп дворац у хунзбруку. Све у свему, ово искуство је веома занимљиво и радујем се да сазнам шта ће остатак ове недеље донети!
М. Б.