НАУЧНИ ДАН У ПЕТНИЦИ

Деветнаестог октобра 2018. године, отишли смо на једнодневну стручну екскурзију у научни центар “Петница” и тамо смо провели 6 сати реализујући пројекат “Научни дан у Петници” у оквиру кога смо имали по час хемије, физике и биологије, довољно слободног времена и прилику за обилазак једног тако добро урађеног комплекса.

Када смо дошли, највећу пажњу нам је заокупирала феноменална фонтана са Земљином куглом у њеном самом центру. Сам поглед на пространство иза комплекса је својом природном лепотом изазивао дивљење и уживање.

Час физике је био поприлично занимљив, а најсимпатичнији, или можда боље речено најзанимљивији део целог предавања био је део са ласерима и њиховом употребом.

Час биологије је обухватио једно веома занимљиво предавање о транспирацији. Целокупан час је био веома поучан и сам осећај рада у лабораторији је био узбудљив. Најбољи део часа, по мишљењу више ученика, био је и сам рад са микроскопима.

Између другог и тећег часа имали смо једну мало подужу паузу за ручак и одмор. Сала у којој је био послуживан ручак је веома лепо уређена и чиста, ефикасно организована иако је било много ђака и наставника посетиоца ИЦ Петнице.

Час хемије је био најатрактивнији, због белих мантила и заштитних наочара за све што је од ђака стварало праве научнике. Задатак је био извести више од једног експеримента. Штавише, вршили смо дванаест експеримената. Многима је омиљени експеримент са тог часа био експеримент “сребрно огледало”.

На крају тог узбудљивог дана у ИЦ Петници, када су се сабрали сви утисци, општи утисак је да је „Научни дан у Петници“ изузетно успео и, сасвим сигурно, остао свима за дуго памћење.

Програм
7:00 постављање аутобуса на паркинг иза хале "Пионир" ради прегледа саобраћајне полиције
7:15 окупљање полазника за ИЦ "Петница"
7:30 полазак аутобуса
10:00 долазак у ИЦ "Петница"
10:30 реализација програма
17:00 окончање активности пројекта и полазак за Београд
19-19:30 повратак у Београд