Старина Новак – Баба Новак 2018.

7. децембар 2018.

Укупно 11 ђака, 4 наставника, директор и 2 представника ДКЦ кренуло је одличним мини бусем за Румунију. Прва циљна дестинација била је „Теоретска српска гимназија Доситеј Обрадовић“ у Темишвару. У име школе најпре нас је дочекала Јасена, наставница енглеског језика, и увела у „Теоретску српску гимназију Доситеј Обрадовић“, средњу школу у којој се настава изводи искључиво на српском језику. Дочекао нас је заменик директора Саша са послужењем и срдачно. У живом разговору није промакло да се на зиду налази веома стари примерак српских гусала.

Са ђацима Теорестске српске гимназије, у кабинету информатике, спроведена је презентација наше школе усменим излагањем две девојчице, а затим је одгледан филм који су урадили наши ђаци о стогодишњици од победе у Великом рату. Сви наши ђаци даривани су поклонима од стране домаћина. Након презентације, Јасена је све заједно повела у Викаријум (епископат) где су ђаци имали прилику да виде дивне поставке СПЦ у Румунији. Одмах поред Епископата и цркве налази се зграда некадашње српске школе коју је похађао Милош Црњански. Испред улаза у ово здање затекли смо лепо извајану бисту овог великог српског писца. Посећена је црква Св.Георгија која је све задивила својом лепотом.

По хладном времену, пешице, како смо и дошли, вратили смо се у гимназију „Доситеј Обрадовић“. Из школе се аутобусом кренуло у „Савез Срба у Румунији“ где смо смештени у лепе чисте собе након чега смо се одвезли у оближњи тржни центар. По повратку, домаћини су послужили пицу, а са наше стране уручен је поклон који примила домаћица Злата. Ђаци су брзо заспали, а наставници су још неко време провели у сали центра евоцирајући успомене. Опште задовољство првим даном друге фазе пројекта није се могло сакрити, као ни топли осећај да се налазимо међу својима.

8. децембар 2018.

Рано ујутро кренули смо из Темишвара за Клуж, где смо стигли са закашњењем због радова на путу. Дочекани смо изузетно гостопримњиво. За децу је сервиран ручак у кухињи а за наставнике у зборници. Због кашњења, одржана је кратка радионица и кренуло се ка споменику Старини Новаку како би се избегала ноћ. На споменик је положен венац, донесен из Србије, кога је специјално за ову прилику аранжирао наставник Иван Величковић. Наставник Пекић је у кратком предавању дао осврт на страдање Старине Новака, а ђаци су, након тога, рецитовали стихове о Старини Новаку. Након историјског часа код споменика, кренуло се за Блаж где су нас дочекали родитељи домаћини и представници школе „Тимоти Ћипријану“ са богатом вечером. Девојчице су смештене у домове домаћина, наставници и дечаци у интернат школе а директор и возач у хотели Монтана Попа. Уследило је слободно време.

9. децембар 2018.

Данашњи дан, као недеља нерадан дан, посвећен је одласку у Алба Јулију и посети два музеја у овом граду: „MUZEUL NATIONAL AL UNIRII” и „MUSEIKON”. С обзиром да се ови музеји налазе у оквиру тврђаве, обиђен је овај комплекс у оквиру кога сe налази катедрала са земним остацима Сибињанин Јанка и мноштво споменика румунске историје. Уследило је слободно време које је искоришћено за ручак и разгледање, након чега се кренуло у Блаж.

10. децембар 2018.

Понедељак је нестрпљиво ишчекиван због финализације друге фазе пројекта која предевиђа презентацију свега што су обе партнерске школе припремале у минулом периоду. Као и ранијих година, презентације су представљене у кабинету историје-географије школе домаћина. Овом приликом, узајамно су размењени пригодни поклони који су обиловали симболима обе школе и обе државе.

Након презентација, директор ОШ “Старина Новак“ примљен је у Градској кући Града Блажа, у свечаној сали за пријем високих гостију, где је за директора школе пријем уприличен од стране заменика Градоналченика, због службеног одсуства Градоначелника, градског секретара и три градска одборника. У срдачном пријему, директор Вучинић је појаснио да ОШ“Старина Новак“ има дугорочну стратегију да развија сарадњу са Румунијом пре осталих држава за шта је изнео низ разлога: сличност култура, музике, хране, историје; чињеницу да је Румунија једина суседна држава са којом Србија никада у историји није ратовала, да Румунија подржава целовитост Србије не признавањем Косова као независне државе. Тема разговора су биле и тешкоће и спорост у процедури братимљења Блажа и ГО Палилула, за шта је Блаж у два наврата писаним путем изразио спремност, а први пут далеке 2013. године. Вучинић као директор палилулске школе, објаснио је разлоге због којих ГО Палилула још увек није окончала све формалности у вези са братимљењем, и пренео је уверавања да на Палилули постоји неопозива решеност да братимљење две општине доживи завршни чин. Представници Града Блажа изразили су разумевање али са умереном дозом неверице која је јасно указивала на став румунске стране да братимљење две општине треба да тече брже.

Након ручка, аутобус са српским ђацима и наставницима кренуо је за Београд, где је стигао касно увече.