САМО ТРИ ЗЕМЉЕ У НАШОЈ ШКОЛИ?
Сусрет деце света - Радост Европе

Ово шаљиво питање обележило је овогодишњу манифестацију „Радост Европе” у нашој школи. Међународни сусрети деце Европе одржани су 49. пут а Београд је дочекао почетак октобра као домаћин малишанима из 16 европских држава и специјалним гостима-децом НР Кине.

Ученици наше школе угостили су девојчице и дечаке из три земље: Црне Горе, Белорусије и Чешке Републике. Црну Гору је на „Радости Европе“ представљала плесна група „Bellissima“ из Тивта. Разигране девојчице су својим наступима одушевиле публику на концерту „Сусрети пријатељства“ одржаном у ДКЦБ-у као и на завршном концерту у Сава центру 5. октобра. Поједине акробације чланица групе одузимале су дах гледаоцима и биле су пропраћене громогласним аплаузом.

Из Белорусије су нам у госте стигле чланице Националног уметничког центра деце и младих, група „Смајл“ из Минска. Традиционални плес у народним ношњама публика је срдачно прихватила, подржавајући препознатљиви ритам.

Гости из Чешке дошли су из Брна. Инструментални ансамбл „Омладинка“ представио је своју земљу народном музиком као и песмама у извођењу двојице солиста.

Тема овогодишњег сусрета била је „Нек планета блиста“ (екологија), па су 3. октобра представници гостујућих група заједно са домаћинима посадили осамнаест стабала у Парку пријатељства на београдском Ушћу, а у оквиру еколошке акције „Дрво пријатељства“. Дружење се истог дана наставило забавним програмом и спортско-рекреативним активностима на Ади Циганлији.

Богат и разноврстан програм ових шест дана није оставио много слободног времена гостима и њиховим домаћинима. Породице наших ученика користиле су сваки тренутак да гостима покажу знаменитости Београда и упознају их са српским културом и обичајима. Проводећи време заједно, деца су могла боље да се упознају па су тако успостављена и трајна пријатељства. Наравно, неизбежне су биле сузе на растанку.