СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР 2019.

Манифестација Свесрпски дечји сабор одржана је од 23. до 28. маја 2019. под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића. Организатори манифестације били су Дечји културни центар Београд и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону а реализатори-породице ученика ОШ „Старина Новак“, наставници М. Заграђанин, И. Величковић, А.Зорић, координатор сарадње са ДКЦБ-ом И. Заграђанин и волонтери ДКЦБ-а. Идеја окупљања је очување осећања припадности код деце српског порекла у расејању и неговање српског језика и традиције.

Гости Србије, Београда и наших ученика били су њихови вршњаци из десет земаља: Аустралије, Румуније, Норвешке, Немачке, Хрватске, Француске, Шведске, Северне Македоније, Словеније и САД-а.

Породице наших ђака прво су угостиле децу из Норвешке и САД-а који су допутовали у Србију 22. маја. Следећег дана су стигли и преостали гости па је 23. маја свих 66-оро деце српског порекла из дијаспоре било смештено код наших домаћина.

Званични почетак манифестације био је у петак 24. маја. Након пријема у Председништву Републике Србије изведен је музичко-сценски програм у Дечјем културном центру којим је обележен почетак манифестације и Дан Ћирила и Методија. Затим су деца подељена у групе које су учествовале у различитим радионицама: плесне анимације, ликовне радионице, НТЦ радионице Уроша Петровића и НТЦ драмске радионице, радионице фолклора и народних игара.

После завршених радионица уследио је повратак у школу где су гости и домаћини Свесрпског дечјег сабора учествовали у традиционалном Пролећном карневалу ученика ОШ „Старина Новак“ и на тај начин су се ученици наше школе представили својим вршњацима из дијаспоре.

Следећег дана, 25. маја, реализована је посета „Ђачком Вуковом сабору” у Тршићу и обилазак Тршића. Деца су присуствовала представи „Велики одмор“ у извођењу глумаца Малог позоришта „Душко Радовић“. У Београд смо се вратили у вечерњим часовима.

Програм у недељу, 26. маја започет је у обиласком музеја. Свака од седам група у које су гости и домаћини били подељени посетила је један музеј: Народни, Етнографски, Историјски, Музеј Вука и Доситеја, Музеј савремене уметности, Музеј Николе Тесле и Конак књегиње Љубице. Сви учесници су се, затим, окупили у Храму Светог Саве где им је организован свечани пријем.

У понедељак 27. маја програм је обухватао следеће активности: квиз „Средњовековни Београд“ – забавна историја кроз дијалог са глумцима костимираним у ликове из српске историје, науке и уметности где су се деца упознала са знаменитим личностима и историјским догађајима у амбијенталним целинама Калемегдана. Након завршетка квиза гости су посетили Дом Народне скупштине Републике Србије. Свесрпски дечји сабор званично је завршен забавом за децу у организацији Дечјег културног центра Београд.

Госте смо испратили 28. и 29. маја, уз речи захвалности координатора гостујућих група на гостопримству породицама наших ученика.

Сузе на растанку и договори о узвратним посетама као и неизоставна пријатељства на друштвеним мрежама довољни су докази о повезаности која је остварена међу децом током манифестације.

„Учитељице, нашао сам овде брата и другу мајку“-порука коју је један гостујући дечак написао својој учитељици може бити и званична порука Свесрпског дечјег сабора 2019.

Координатор Свесрпског дечјег сабора 2019
Маја Заграђанин