САРАДЊА ОШ “Старина Новак“ СА БЕЛГИЈОМ, ПОРТУГАЛИЈОМ И ШПАНИЈОМ

У „Старини“ је за време зимског распуста било баш радно! Наиме, угостили смо две школске делегације из Белгије! У оквиру пројекта „Еразмус +“ посетили су нас представници неколико школа из Белгије. Резултат те посете су две пројекта, додуше, још у фази писања, јер је рок за њихову предају 24. март 2020.

Први пројекат, чији је координатор Fabien Varburg обухвата сарадњу између Белгије, Србије и Португалије. Други пројекат радили смо са Evy Sierens и Philippe Nobenи. Пројекат, поред Белгије и Србије, укључује и школу из Шпаније. У оба пројекта, који су КА2 пројекти, бићемо партнери јер су ови пројекти за наше основне школе потпуно нови.

Са гостима из Белгије провели смо заиста квалитетно време. Долазак Fabien Varburg поклопио се са нашим „Зимским припремним школским саветовањем“ које је ове године било у Тршићу. Повели смо гошћу са собом и то је била дивна прилика да се она, осим са колективом, упозна и са нашом културном и историјском баштином. По повратку у Београд, наставили смо да један део дана радимо, а у другом да обилазимо Београд, на обострано задовољство.

Са Evy Sierensи Philippe Noben смо цео пројекат написали у нашој школи. Нажалост, због продужетка распуста, нисмо били у прилици да их угостимо и на часовима, али смо им показали чиме све располажемо у нашој школи. Пријатно су изненађени изгледом учионица млађих разреда, библиотеком, радио станицом, музејом и холом школе. Слободно време провели смо обилазећи Београд. Гости су могли да виде Победника, споменик који је управо тих дана враћен на своје место на Калемегдану. Обишли смо Храм Св.Саве и Скадарлију, где су уживали у откривању нашег културног наслеђа. Нисмо стигли да им покажемо много, али се зато надамо позитивном исходу у вези са нашим заједничким пројектима и новој прилици за дружење и сарадњу.

Наташа Мугоша, координатор пројеката