ЛЕТЊЕ ПРИПРЕМНО ШКОЛСКО САВЕТОВАЊЕ

ПЛАН ЛЕТЊЕГ ПРИПРЕМНОГ САВЕТОВАЊА 2018/19.
29.08.2019. ЧЕТВРТАК
07:00 полазак аутобуса са учесницима саветовања, са паркинга код хале "Пионир"
09:00 долазак у Тител, хотел „Тиса”
10:00 отварање Саветовања
Излагање стручних радова
 1. КАМПАЊА ПОДИЗАЊА СПОМЕНИКА СТАРИНИ НОВАКУ
  излагање наставника Милоша Пекића
 2. СТРУКТУРА ОДЕЉЕЊА ПРВОГ РАЗРЕДА 2019/20.
  излагање школског психолога Николе Стевановића
 3. ЕЛЕКТРОНСКИ ДНЕВНИК
  излагање наставнице Милене Милетић
 4. ДИГИТАЛНА УЧИОНИЦА
  излагање учитељице Младенке Башић
15:00 ручак
16:00 слободно време
20:00 свечана вечера
30.08.2019. ПЕТАК
08:00 доручак
11:00 наставак Саветовања
 1. ГДЕ СУ ПОСЛЕ „СТАРИНЕ“?
  излагање школског психолога Николе Стевановића
 2. ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНСКИХ ПРОПИСА У ПРОСВЕТИ
  излагање секретара Оливере Гавриловић
 3. МЕЂУНАРОДНЕ АКТИВНОСТИ ОШ “СТАРИНА НОВАК“
  излагање наставнице Маје Заграђанин
 4. НАЦРТ ПРОЈЕКТА САРАДЊЕ СА ГИМНАЗИЈОМ ЛУЖИЧКИХ СРБА
  излагање директора школе Владе Вучинића
15:00 ручак
19:00 полазак за Београд
29-30. август 2019. Тител Хотел „Тиса”

У оквиру стручног усавршавања на нивоу установе „Центар за стручно усавршавање Старина Новак“ организоваће 29. и 30. августа 2019. ЛЕТЊЕ ПРИПРЕМНО ШКОЛСКО САВЕТОВАЊЕ 2018/19 у Хотелу „Тиса” у Тителу. Циљ Саветовања је припрема наставног кадра за успешан почетак школске 2019/20. године. Овај вид стручног усавршавања саставни је део Годишњег плана рада школе за 2018/19. школску годину. Задатак Саветовања је да реализује и обради актуелне теме просветарске струке неопходне за предстојећу школску годину.

29.август 2019. ПРВИ ДАН САВЕТОВАЊА

Саветовању је приступило 44 учесника. Рано ујутру учесници су кренули закупљеним аутобусом из Београда за Тител. У тителском хотелу “Тиса” саветовање је отворио директор школе Влада Вучинић и поздравио све присутне. Прво излагање имао је наставник историје Милош Пекић. Његово предавање обухватило је преглед споменика подигнутих у региону Балкана уз коментаре о друштвеном ставу према поменутим споменицима. Указао је да постоји перманентна злоупотреба споменичким обележја са циљем извртања историје поменувши Хрватску и Северну Македонију као земље где је то посебно изражено. Осврнуо се на споменик Старини Новаку чије идејно решење је школа наручила са намером да послужи изради и постављању бронзаног споменика. У дискусији након Пекићевог излагања, директор школе Вучинић је појаснио процедуру прибављања дозволе за постављање споменика.

Друго предавање одржао је школски психолог Никола Стевановић. Он је помоћу табеларно приказаних података о будућим првацима објаснио критеријуме за формирање одељења првог разреда предстојеће школске године.

У наредном излагању наставница Милена Милетић је на конкретан показни начин демонстрирала основне функције електронског дневника на чије коришћење ће наша школа прећи у предстојећој школској години. Излагање је изазвало мноштво питања слушалаца и покренуло живу дискусију.

Последње предавање првог дана саветовања природно се надовезало на предходно. Учитељице Младенка Башић и Невена Радановић су пренеле своја знања о пројекту дигиталне учионице. Башић је истакла да, с обзиром да дигитална учионица не подразумева да сваки ђак у учионици има лични компјутер већ да има дигиталне услове за усвајање градива - наша школа одавно упражњава основне принципе дигиталне учионице. Радановићка је практично демонстрирала коришћење дигиталног уџбеника описујући неколико конкретних примера.

На крају предавања, директор Вучинић је захвалио свима и најавио предавања за други дан.

 

30.август 2019. - ДРУГИ ДАН САВЕТОВАЊА

Саветовање је настављено излагањем школског психолога Николе Стевановића о исходу уписа у средње школе наших матураната. Подсетивши да су по резултатима Завршног испита наши матуранти међу десет најбољих у Београду, Стевановић је прегледно и табеларно презентовао где су се наши матуранти уписали. Навео је да су сви уписали четворогодишње школе у првом уписном кругу, од чега више од 70% гимназије. Изнето је да је велики број матураната уписао једну од прве три жеље.

Наташа Мугоша, наставница српског језика, описала је свој план оснивања “Клуба читалаца” у школи. Клуб треба да приближи читање нашим ђацима као вештину која се развија али и да приушти ђацима истинско дубинско сагледавање и разумевање прочитане књиге

Треће предавање одржала је Маја Заграђанин о међународним активностима наше школе. Појаснила је значај међународних активности наше школе и подсетила на исходе најзначајнијих међународних пројеката. Најавила је неке нове активности које су у припреми и посебно нагласила да су због високог нивоа квалитета реализације пројеката са Румунијом и Холандијом, ови пројекти прерасли у трајане међународне сарадње.

Последње предавање на Саветовању одржао је директор школе Влада Вучинић. Описао је нацрт пројекта сарадње са школама Лужичких Срба навевши као могуће партнере две гимназије Лужичких Срба: “Српску гимназију у Будишину” и “Доњосрпску гимназију у Кочебузу”. Директор је изнео циљеве и задатке овог пројекта, носиоце активности и предлог динамике развијања ове међународне сарадње. Нагласио је да се сарадња са Лужичким Србима планира као трајна, дугорочна сарадња која, поред осталог, треба да резултира и братимљењем наше школе са српским гимназијама у Лужици.

Након последњег предавања директор Вучинић је захвалио свима на учешћу и прогласио Саветовање окончаним.

Припрему и реализацију Саветовања реализовао је Одбор летњег припремног саветовања 2018/19. који је именовао директор школе а у чијем саставу су:
 1. Влада Вучинић, директор школе
 2. Ивана Николић, педагог школе
 3. Феђа Пишчевић, наставник
 4. Саша Шипка, наставник
 5. Ана Зорић, учитељица
 6. Јелена Штулић, наставница