ТАШМАЈДАНКО ЗАПЛИВАО МЕЂУ ЂАКЕ

На начину на који су ђаци ОШ “Старина Новак“ дочекали Ташмајданка, велики мурал који приказује пливача у покрету, могле би да позавиде и најславније звезде српске јавности. Наша школа се 19. септембра 2019. придружила обележавању манифестације „Радост Европе“ приређивањем заједничке промоције Мурала на чеоном зиду фискултурне сале. Овај догађај, помно планиран у нашој школи, најпре је директор школе Влада Вучинић најавио у јутарњем програму Хепи телевизије, а извештај о њеној реализацији емитован је увече у другом Дневнику РТС-а.

У малом дворишту испред мурала формирана је импровизована озвучена бина са редом столица за старију публику. Млађа публика је стојећи заузела место иза њих. Забавни програм је свечано отворио славни Миња Субота поздравивши мноштво окупљене деце. Поздраве је, као добар домаћин, упутио и директор школе Влада Вучинић, а онда је позната певачица Леонтина преузела да води реализацију програма који су спремили наши ћаци под вођством спретне руке наставнице Наташе Мугоше. Изведена је скраћена верзија Пролећног карневала. По неколико представника сваког одељења, у комплетним маскама, представило се уз музичку пратњу и декламовање кратких рецитала. Било је и песме, игре, дефилеа, много боја и осмеха. Аплаузи су пљуштали као киша пољубаца.

На другој страни, у великом школском дворишту, другаци су са предшколцима из два вртића, на поду правили слике и натписе од хиљаде пластичних чепова које су у хуманитарној акцији „Чеп за хендикеп“ савесно сакупљали током године. На трећој тачки школског дворишта осликаван је мали мурал на бочном зиду фискултурне сале. Овог посла су се латили старији ђаци и пред очима многобројног ђачког света настајала је ведра слика два јежића у природном окружењу. Вођени стручним саветима наставника Милоша и Ивана, ђаци су се тискали да обоје што већи део мурала.

На четвртој тачки школског дворишта формирана је радионица за израду маски. Од десет клупа створен је огроман радни сто на средини школског дворишта, за којим је вредно сецкало и лепило украсне папире и траке велики број ђака. Ову радионицу је водила ликовна уметница из Дечијег културног центра.

Сви догађаји узбудили су ђаке и наставнике до те мере да су следеће слично окупљање већ замишљали и предлагали како га још више прошире. Сви топло верујемо да се на испуњење неће дуго чекати.

ПРОГРАМ:

(Простор испред мурала - од 12.30 до 13.00)
Здравица са разгласа
 • Водитељ из ДКЦБ - најава
  Обраћање директора школе, господина Владе Вучинића
  Обраћање уреднице Ликовног конкурса „Радост Европе“, Лидије Сеничар
 • Водитељ дете из школе
  Ревија маски традиционалног карневала школе посвећеног Старини Новаку (14 излазака - по два или три представника са одређеном темом маске прошета и изговара по пар реченица на микрофон)
 • Водитељ дете из школе
  Рецитал нижих разреда (није још потврђен тачан програм)
 • Водитељ из ДКЦБ одјављује официјални део програма и позива децу да се прикључе радионицама које почињу након завршетка официјалног дела (деца су унапред организована ко учествује у којој радионици)
 • Креће музика са разгласа која траје док трају радионице
Од 13.00 до 14.00
 • Испред мурала програм „радионица“ друштвених игара – води Наташа Мугоша, наставница српског језика
 • Мозаичко исцртавање слика чеповима у акцији „Чеп за хендикеп“ у школском двориштву (води представник школе)
 • Радионица исцртавања мурала на зиду фискултурне сале, води Милош Ђуран у сарадњи са ученицима и наставником ликовног Иваном
  (мали број деце, не више од 10)
 • Радионица израде маски за Карневал „Радост Европе“ - води мр Катарина Булајић Павловић, ликовни уметник и ликовни педагог ДКЦБ (у радионици учествују сви заинтересовани домаћини)
 • Изложба Музеја школе на тему „Историја сарадње ДКЦБ и ОШ „Старина Новак“ на зиду фискултурне сале постављена је од почетка