НЕДЕЉА ШКОЛЕ 2019.
ПРОМОЦИЈА “НОВАКА” БРОЈ 14 И
КЊИГЕ “ХАЈДУЦИ И УСКОЦИ У НАРОДНОМ ПЕСМАМА И ПРИЧАМА” Бошка Црнојевића

24.12.2019.

Први дан “Недеље школе” обележен је промоцијом новог броја школског листа “НОВАК” броја 14 и “НОВАКА ДОДАТКА” који је уз овај број био књига Бошка Црнојевића “Хајдуци и ускоци у народним песмама и причама”. Ово својеврсно књижевно вече одржано је у читаоници школе у којој се стекло толико посетилаца да је морало да се уносе додатне столице за публику која је пристизала. Уводничар и водитељ, библиотекар Василије Савић, бираним речима је указао на значај ђачког листа али посебно књиге која је одштампана као “НОВАК ДОДАТАК”, а онда је дао реч директору школе Влади Вучинићу. Директор је најпре подсетио да је сврха “НОВАКА” да опише и забележи живот школе за садашње али и будуће ђаке. Школски лист је представио помоћу интерактивне табле објашњавајући, не само како се технички припрема и штампа један лист, него показујући преломњене стране новог броја “НОВАКА” уз исцрпно објашњење објављених текстова и фотографија. Не мало пута се директно питањима обраћао ђачком делу публике претварајући презентацију ђачког листа у интерактивни час. Појашњене су многе занимљивости уз намерне недоречености како би се ђаци заинтригирали и инспирисали на читање листа “НОВАК”. Према реакцији ђака може се закључити да им се визуелна презентација новог броја “НОВАКА” допала.

Василије се захвалио директору на представљању листа и реч је дао наставнику Милошу Пекићу. Он је говорио о објављеној књизи уз 14. број “НОВАКА” истакавши да је аутор Бошко Црнојевић још увек непознаница. Истакао је да је књига писана за децу узраста основне школе као дечији роман али да садржи и десетерачке стихове. Говорио је о илустрацијама у књизи које је 1931. урадио руски уметник Владимир Жедрински али и начину на који је дошао до овог романа. Учитељица Слађана Ђуричић из публике допунила је да је успела да на интернету чак пронађе неке примерке првог издања овог романа.

Након једносатне презентације, свако ко је желео могао је да узме примерак новог броја “НОВАКА” са књигом као додатком. Поред охрабрујуће чињенице да је презентација била веома посећена, општи је утисак да су сви били задовољни оним што су чули.