СТАРИНА НОВАК - БАБА НОВАК

11. децембар 2019. - ПРВИ ДАН

Из школског дворишта мини бусем кренула је за Румунију група од 11 ђака, 5 наставника, директора школе и једног представника Дечијег културног центра, тачно у 7:30 часова. Прво планирано одредиште је била СРПСКА ТЕОРЕТСКА ГИМНАЗИЈА “Доситеј Обрадовић” Темишвар. Домаћини су нас са радошћу дочекали, након чега се приступило реализацији пројекта ОД ТЕМИШВАРА ДО БЕОГРАДА - Доситеј Обрадовић. У кабинету информатике, уз учешће ђака обе школе и директора обе школе, најпре су се представили ђаци темишварске српске гимназије, а потом и, у име ОШ”Старина Новак”, наставник Пекић са предавањем о београдском Музеју Вука и Доситеја, које је завршио обећањем српским ђацима у Темишвару да ће бити одведени у овај музеј када идуће године посете српски главни град Београд.

Активности за овај, први дан пројекта СТАРИНА НОВАК - БАБА НОВАК крунисане су одласком на свечану академију СРПСКО ДУХОВНО ВЕЧЕ које је одржано пред мноштвом публике на ЗАПАДНОМ УНИВЕРЗИТЕТУ, како се зове овдашњи универзитет у Темишвару. Вече се састојало из четири добро осмишљене целине. Прва је била посвећена 800 година аутокефалности СПЦ, док је друга говорила, ни у Србији недовољно достојно обележеној 630. години од славне косовске битке 1389.

Трећа целина била је посвећена тридесетогодишњици Темишварске револуције 1989, а последња је била нарочито дирљива и посвећена је обележавању 20 година од НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе 1999. Читав изразито српски патриотски програм био је обогаћен маестралним музичким и рециталским наступима међу којима су се највише истакли СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОЈЦИ из Београда и ПАНОНКЕ из Новог Сада, који су одушевљеним аплаузима публике два пута враћани да изведу додатни наступ на бис.

Читав програм, који је трајао скоро два сата, одвијао се како приличи, и на српском и на румунском језику.

Након академије, приређен је гала коктел. Први дан пројекта завршио се ноћењем наставника у интернату САВЕЗА СРБА У РУМУНИЈИ, а ђака у домове српске деце Темишвара са којом су се дружили читавог дана.

12. децембар 2019. - ДРУГИ ДАН

Након јутарњег окупљања свих ђака ОШ”Старина Новак” у српској темишварској гимназији после одспаване ноћи у домовима домаћина, уследило је поздрављање са домаћинима и планирање активности за наредну годину приликом које је директор Вучинић позвао на Зимско припремно саветовање у фебруару директора Јадранка Кланицу и неколико његових наставника.

Након свега, кренуло се за Клуж у који се стигло пре ручка. У Клужу је најпре положен венац на једини споменик Старини Новаку на свету, што је била централна тачка целог пројекта, његов врхунац. Том приликом, поводом посете споменику Старине Новака и полагање венца, слово је за ђаке одржао директор школе, а наставник Пекић је објаснио шта се и када догађало на месту споменика.

После полагања венца, отишло се у партнерску школу ради реализације планираних радионица за ђаке што је и учињено са великим успехом. Пре ручка, који је сервиран у ђачкој трпезарији, директори обе школе одржали су састанак и потписали документа новог пројекта који ће се спроводити у наредне три године. Уз размену поклона и лепих речи, уследио је растанак и одлазак српских ђака за Блаж, где се налази трећа румунска школа са којом наша школа има потписан пројекат.

У Блаж се стигло пред вечеру. Наставници и дечаци су смештени у собе интерната лицеја ”Тимоти Ћипријану”, а девојчице су смеште у домове породица румунских домаћина. Након вечере која је сервирана у школској трпезарији, ђаци су са својим наставницима прошетали Блажом који је прелепо украшен разнобојним светиљкама, а онда се отишло на спавање чиме је окончан други дан пројекта.

13. децембар 2019. - ТРЕЋИ ДАН

Након доручка у школској трпезарији, уследила је реализација планираних активности ђака обе школе. У кабинету историје лицеја “Тимоти Ћипријану”, одржана је пауа поинт презентација најпре румунске школе о активностима и историји њихове школе, да би након тога уследиле две презентације нашег наставника Милоша Пекића о вишегодишњој сарадњи наше две школе али и најзначајнијим знаменитостима Србије.

После ових презентација, наступио је хор румунске школе са извођењем одабраних румунских песама. Планирани радни део у кабинету историје завршен је врло свечаним делом у коме је директор румунске школе, након пригодног говора, уручио директору Вучинићу документ о стратешкој сарадњи између две школе али и Диплому о учешћу о овогодишњој сарадњи. Директор Вучинић је захвалио на указаном гостопримству и узвратио уз пригодан говор поклонима које је донео за румунску школу.

Тиме су планиране активности у кабинету историје биле окончане. Уследила је реализација заједничких радионица, али паралелно са њима и спортске активности у сали за стони тенис. Сви су били ангажовани и уживали су у предвиђеним активностима. Агенда трећег дана пројекта била је испуњена. После ручка, посећена је оближња фабрика меда и дато заслужено слободно време чиме је трећи дан пројекта окончан.