СТИГЛИ СУ ПРВАЦИ

ОШ “Старина Новак“ је за школску 2019/20. годину, уписала највећи број првака у својој историји

Пријем првака је традиционална церемонија чији концепт се у нашој школи није мењао дуги низ година. Ове године, због рекордно великог броја уписаних првака и очекиваног великог броја родитеља и родбине, пријем је морао бити организован на два улаза у школу, а не искључиво код главног улаза из школског дворишта како је то био случај предходних година. Улаз код фискултурне сале, предвиђен за пријем самих ђака првака, окићен је балонима, оивичен стубићима са украсним канапом, истакинут постављањем црвеног тепиха испред улаза. Са разгласа се чула музика. Таласале су се дечије песме о Чича Глиши, детињству, Вуку буби лењој, о Београду. Познате драге песме голицале су осећања, осмехе, и понеку сакривену сузу радосницу.

У школском дворишту се окупило мноштво насмејаног и узбуђеног света свих узраста. Помешали су се прваци, млађи браћа и сестре, тате и маме, бабе и деде, ујке, тетке, пријатељи, рођаци. Окупљенима се најпре обратио директор школе Влада Вучинић који је поздравио прваке и пожелео свима много успеха на почетку школске године. Објаснио је да ће уследити церемонија прозивке сваког првака именом и презименом, чиме се званично свако дете промовише из предшколца у ђака првака. Узбуђење је порасло и уши су се наћулиле. Маса шареног света је заштутала и само је понеко тихо ћућорио да не чује добро.

Прва учитељица се представила и почела је прозивка ђака. Малишани су као пилићи прилазили својим учитељицама стварајући јата, добијали капу са грбом школе и чекали послушно да учитељица прозове све другаре. Прозивана имена су одзвањала чудовишном интонацијом и сви су чули ко све постаје првак. Сви су видели како настају одељења окупљањем првака по први пут око учитељице да би у наредним годинама ишли заједно у сусрет многим догодовштинама. Севали су фотоапарати мобилних телефона. Било је непроходно од осмеха и топлих погледа. Формирана одељења добијала су аплаузе и тако поздрављена улазила у школу.

Свако одељење по боји добијене капе се разликовало од осталих одељења. Могло се већ из далека разазнати који првак је у ком одељењу. Сва одељења су са својим учитељицама из продуженог боравка отишла у фискултурну салу где их је чекала приредба као знак добродошлице. На други улаз учитељица је на први родитељски састанак повела родитеље у учионицу у којој ће са својим ђацима у наредним годинама држати наставу. Након приредбе, сви прваци су дошли у своје учионице и упознали се са простором који ће постати неописиво важан у њиховим дечијим животима.

Родила се нова генерација ђака ОШ “Старина Новак“. Деведесет осма по реду!