Menu

Шесто саветовање просветних радника

ПРВИ ДАН ШЕСТОГ САВЕТОВАЊА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА
13.јун 2020. Вршац

Тема овогодишњег Саветовања наметнула се сама по себи: АКТИВНОСТИ ОШ”СТАРИНА НОВАК” У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ COVID 19.

Директор школе је својим излагањем на тему о платформи за учење на даљину наше школе отворио Шесто саветовање. Представио је све групе активности које су помоћу школске платформе реализоване али се највише сконцетрисао на анализу статистичких података о посећености платформе ексклузивно изневши да је у априлу и мају регистровано чак по 28.000 посета платформе, односно, сајта. У упоредној анализи са другим сличним школама извео је закључак да је платформа за учење на даљину превазишла сва очекивања у ефикасности. У општем закључку је нарочито нагласио да је успех учења на даљину резултат успешног рада наставника и школе као једине две здраве и упоришне тачке читавог система образовања, а да је од инстанци изван школе било мало помоћи без које се могло а која је повремено и отежавала ионако тешку позицију наставника и школе.

Друго излагање изнела је Ивана Николић, педагог, о истраживању које је Психолошко-педагошка служба спровела о задовољству ђака и њихових родитеља са учењем на даљину које је наша школа реализовала преко платформе. Након овог излагања, Никола Стевановић, психолог, представио је активности будућих првака које су се рализовале преко платформе наше школе.

О учењу на даљину првог циклуса говориле су учитељице Снежана Павловић и Сњежана Ћивша подробно изложивши начин на који су радиле учитељице. Последње предавање имале су Анђелка Бојовић, која је говорила о специфичном облику учења енглеског у коме ђаци стварају песме, и Горана Феризовић која је описала фото изазов ЛЕПО ЈЕ КОД КУЋЕ, оригиналну акцију стварања колекције фотографија ђака и наставника у амбијенту у коме су проводили дане изолације.

Предавања су одржана у прелепој дворани вршачког хотела СРБИЈА, са богато спремњеним материјалима који су презентовани преко дигиталног пројектора.

Након радног дела првог дана Саветовања, уследио је ручак у веома лепом хотелу у коме су учесници Саветовања тренутно били једини гости. После ручка, уз вођење туристичког водича, аутобусом којим се дошло из Београда учесници Саветовања отишли су до оближњег манастира Месић, а након тога до породичне винарије ВИНИК где је уприличена дегустација вина уз програм са много поезије и живе музике. Дан је окончан свечаном вечером на којој је учесника Саветовања забављао локални тамбурашки оркестар.

ДРУГИ ДАН ШЕСТОГ САВЕТОВАЊА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА
14. јун 2020, Вршац
Тема и аутор
10.00 Боравак на даљину - Александра Ераковић
11.00 Дигитални музеј у условима ванредног стања - Милош Пекић
12.00 Радио Новак у условима ванредног стања - Милош Пекић
13.00 Лист Новак као део наставе на даљину у условима ванредног стања - Марија Марковић
14.00 Zoom – искуства у коришћењу алатке за учење на даљину -
Марина Стојановић

Други дан Саветовања почео је излагањем учитељице Александре Ераковић. Она је на атрактиван начин, са пројекцијом обиља фотографија и римованих обавести упућиваних деци, описала креативан успешан рад учитељица у продуженом боравку које су помоћу школске платформе за учење на даљину успеле да реализују оригиналан облик ваннаставног рада. У дискусији, која је уследила, чуло се да би се овај облик рада као невиђен до сада могао назвати боравком у виртуелном свету.

Друго предавање одржао је Милош Пекић, наставник историје, координатор Музеја школе. Описао је Дигитални музеј који је успешно заживео на платформи школе. У његовом излагању могли су се видети многи занимљиви примери достављених и описаних експоната које су за Дигитални музеј слали ђаци. Пекић се, поред рада Дигиталног музеја, осврнуо на рад наше радио станице НОВАК. Изнео је описе који су потврђивали да је наша радио станица имала значајан удео у учењу на даљини.

Следеће предавање одржала је Марија Марковић, уредница листа НОВАК. Истакла је низ активности које су се спровеле у оквиру листа дајући садржајан опис дигиталног листа НОВАК који је брзом реорганизацијом постао важан део активности на платформи школе.

Последње предавање одржала је Марина Стојановић, наставница немачког језика, која је исцрпно представила своја искуства у коришћењу алатке ZOOM. Уз помоћ занимљивих слајдова убедљиво је приказала све предности и недостатке ове алатке пробудивши интересовање слушаоца што се видело из живе дискусије коју је пробудила Маринина презентација.

На Саветовању је било 38 учесника који су нескривено изразили задовољство добро припремљеним и успешно презентованим стручним радовима о управо завршеној настави на даљину. Затварајући Саветовање директор школе, у својству водитеља, најавио је да ће изложени радови бити публиковани у виду ЗБОРНИКА.