Menu

Међународни дан борбе против вршњачког насиља
24.2.2021.године

„Дан розих мајица“

У среду, 24.2.2021.године, у нашој школи, као и широм света, обележен је „Дан розих мајица“.

Циљ данашњег дана је пре свега био усмерен да деци прикажемо љубав, толеранцију, пажњу, другарство, емпатију, захвалност, љубазност, сарадњу и да на конкретним примерима код деце развијемо праве позитивне вештине и вредности.

Сви ученици и њихови учитељи су данас обукли розе мајице у знак подршке борби против вршњачког насиља и на тај начин нагласили значај овог глобалног проблема.

Ученици су уз помоћ својих другара и учитеља од папира направили розе мајице и обелезиваче за књиге са пригодним порукама и илустрацијама које су поделили својим вршњацима.

Хол школе је био украшен розе балонима, а посебно су били истакнути панои које су направили ученици млађих разреда са својим одељенским старешинама.На сваком паноу било је мноштво лепих порука којима су ученици указали на значај толеранције, емпатије, ненасилног решавања кофликата и конструктивне комуникације. Централни стуб у холу школе је такође био украшен стилизованим стрелицама са порукама у духу овог дана и представљао је својеврстан путоказ ка правим вредностима.

На крају су ученици кредама у боји осликавали школско двориште и направили колону у облику срца, као знак универзалне љубави и толеранције,а розе мајице пренеле су снажну поруку у знак другарства и саосећања сваком детету које доживи насиље.

Подсетимо, овај дан симболично се обележава сваке последње среде месеца фебруара у многим земљама ширим света. Све је почело 2007.године након догађаја у канадској провинцији Нова Шкотска где је ученик једне школе дошао обучен у розе мајицу. Група вршњака починила је брутално насиље над њим не знајући да је дечак тим чином подржао своју тешко оболелу мајку од карцинома. У знак подршке и саосећања, већ наредног дана обучени у розе мајице појавили су се у школи сви дечакови другари.Тиме је розе мајица постала заштитни знак као и подршка сваком детету које доживи насиље.