Menu

ЛИК СТАРИНЕ НОВАКА ПОНОВО ОЖИВЉАВА МЕЂУ СРБИМА

Слике које стижу са различитих страна света, упркос пандемији, говоре да је лик Старине Новака итекако жив и присутан у нашем народу. Чувени цртеж Старине Новака, који је урадио још чувенији Урош Предић, појавио се, у великом формату, на двема различитим тачкама где живи наш народ, у два међусобно удаљена града који се, чак, налазе у различитим државама. Обе репродукције представљају урбани, улични, вид уметничког изражавања.

У Доњем Милановцу, у Србији, репродукција Предићевог цртежа Старине Новака, која је досегла величину трећег спрата једна зграде у центру града, насликана је на пвц платну и постављена на фасаду једне троспратне стамбене зграде. Уз портрет славног Србина приложен је и текст који пружа најосновније историјске податке о Старини Новаку, на српском и енглеском језику.


Доњи Милановац

На другој страни Балкана, у Републици Српској, у градићу Соколцу, освануо је мурал са репродукцијом истог цртежа Уроша Предића. Мурал је такође урађен на фасади једне троспратне стамбене зграде, на белој подлози чеоног зида зграде. Крупним стилизован словима, у духу старог српског писма какво се користило и у Мирослављевом јеванђељу, исписано је име српског јунака. Испод имена налазе се познати десетерачки стихови из народне песме о Старини Новаку.


Соколац

Старина Новак појавио се на улицама српских градова и на чудесан начин повезао наш народ са различитих страна грејући и одржавајући српски идентитет. Појављивање Предићевог цртежа Старине Новака, у два различита места, независно једно од другог, неспорно доказују на који начин један народ представља целину где год да се налази. Зато не треба да чуди иницијатива ОШ“Старина Новак“ да се у Београду, најзначајнијем српског граду, коначно подигне споменик Старини Новаку.