Menu

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

23.2.2022.године

„Дан розих мајица“

У среду, 23.2.2022. године, у нашој школи, као и широм света, обележен је „Дан розих мајица“.

Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

Сви ученици и њихови учитељи су данас обукли розе мајице у знак подршке борби против вршњачког насиља и на тај начин нагласили значај овог глобалног друштвеног проблема.

Ученици су уз помоћ својих другара и учитеља од папира направили розе мајице и беџеве од папира са пригодним порукама и илустрацијама које су поделили својим вршњацима и свим запосленима у школи.

Хол школе је био украшен розе балонима, а на паноима су постављени постери на којима је било мноштво лепих порука којима су ученици указали на значај толеранције, емпатије, ненасилног решавања кофликата и конструктивне комуникације. Централни стуб у холу школе је такође био украшен посебно осмишљеним тракама са латицама на којима су ђаци свих одељења нижих разреда писали поруке у духу овог дана и тако заједно направили велики цвет са снажном поруком да заједно и сложно, без обзира на различитости, можемо све. Ученици четвртог разреда су под сјајним вођством свога учитеља снимили пригодан скеч.

На крају су ученици, у школском дворишту, направили четири колоне. Свака колона је представљала једно од четири слова речи стоп, као знак снажне подршке и охрабривања сваког ко доживи насиље да јасно и гласно каже не таквом виду понашања.

Подсетимо, овај дан симболично се обележава сваке последње среде месеца фебруара у многим земљама ширим света. Све је почело 2007. године након догађаја у канадској провинцији Нова Шкотска где је ученик једне школе дошао обучен у розе мајицу. Група вршњака починила је брутално насиље над њим не знајући да је дечак тим чином подржао своју тешко оболелу мајку од карцинома. У знак подршке и саосећања, већ наредног дана обучени у розе мајице појавили су се у школи сви дечакови другари. Тиме је розе мајица постала заштитни знак као и подршка сваком детету које доживи насиље.

Јелена Јовановић