Menu

Годишњица страдања Старине Новака


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 421 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СТАРИНЕ НОВАК
У РУМУНСКОМ ГРАДУ КЛУЖУ

Старина Новак је 5. фебруара 1601. године на превару заробљен од стране угарске властеле и стављен на тешке муке од којих је страдао у граду Клужу. На месту страдања захвални Румуни су најпре, као обележје места губилишта, подигли Новакову кулу, а прошлог века и монументални споменик, једини споменик Старини Новаку на свету, који наша школа последњих година редовно обилази одржавајући испред њега најупечатљивији историјски час својим ђацима. Ове школске године корона је спречила нашу школу да положе венац на споменик Старини Новаку али нас не може спречити да обележимо годишњицу смрти Старине Новака.

У склопу обележавања 421. годишњице смрти Старине Новака одржаће се 5. фебруара 2022. парастос Старини Новаку у ташмајданској цркви Светог Марка, са почетком у 10:30 часова.

У Београду, 2. фебруара 2022.
Влада Вучинић, директор школе


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 421. ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ СТАРИНЕ НОВАКА

5. фебруар 2022.

Од мученичке смрти великог српског и балканског јунака Старине Новака, прошло је пуних 421 година. ОШ “Старина Новак“ се тим поводом припремила за обележавање ове важне годишњице, у среду 5. фебруара 2022, а на дан када је давне 1601. године страдао Старина Новак. Обележавање годишњице смрти Старине Новака одвијаће се на двема локацијама:

  • 1. Црква Светог Марка на Ташмајдану
  • 10:30 - парастос Старини Новаку у цркви Светог Марка на Ташмајдану
  • 2. Хол ОШ “Старина Новак“
  • 11:30 - уводна реч директора школе
  • 11:35 - слово Милоша Пекића о смрти Старине Новака
  • 11:45 - закуска у зборници