Menu

Свесрпски дечији сабор

ДОБРО ДОШЛИ КУЋИ

ОШ “Старина Новак“ поново угошћава српску децу из расејања

„Свесрпски дечји сабор” је традиционална манифестација коју од 2018. године организује Градска управа града Београда – Дечји културни центар Београд. „Свесрпски дечји сабор 2022.“ реализован је у периоду од 26. до 29. маја а тридесетчетворо деце из дијаспоре је, заједно са својим домаћинима (ученицима наше школе од 3. до 8. разреда), имало богат културно-уметнички програм осмишљен од стране Дечјег културног центра Београд.

На манифестацији су учествовала деца из четири државе: чланови Немачко-српског друштва из Франкфурта на Мајни (Немачка), ученици Теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара (Румунија), чланови Вуковарског певачког друштва „Јаворчићи“ (Хрватска) и АКУД КОЛО – Ћириландија из Копра (Словенија).

Деца из дијаспоре имала су прилику да упознају Београд и посете Палату Србија на пријему код проф. др Дарије Кисић Тепавчевић, министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, потом Народну скупштину Републике Србије, Храм Светог Саве и Музеј Николе Тесле. Са њима су током свих активности били и наши ученици (њихови домаћини).

Догађаје су пратиле и са њих извештавале новинарске екипе РТС–а, ТВ Прва, Студио Б и К1.


Поред обиласка значајних државних институција и упознавања са историјом и културом Републике Србије, у оквиру „Свесрпског дечјег сабора” организован је и свечани концерт на Великој сцени Донка Шпичек Дечјег културног центра Београд, који је отворио господин Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије. На програму, који су водилe Ана Вучић, глумица и наша ученица Ива Јовановић 8/1 (уједно и домаћин девојчици из Немачке), наступила су деца из немачко-српског друштва из Франкфурта са фолклорном нумером, потом деца из АКУД Коло – Ћириландија из Копра, млади из Гимназије Доситеј Обрадовић из Темишвара, Дечји хор Јаворчићи из Вуковара, Уметнички центар Талија из Београда, ђаци одељења 3/1 наше школе, дечији хор „Чаролија“ и хор Дечјег културног центра Београд. Након свечаног концерта и званичног дела манифестације, сви су се дружили на забавно-рекреативном програму и журци.

У суботу, 28. маја, након реализације посета предвиђених програмом, у холу наше школе одржана је свечаност у част наших гостију.

Растанак у недељу је био веома емотиван уз обећања о поновном виђењу.

Координаторка манифестације у ОШ „Старина Новак“
Маја Заграђанин