Menu

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Поводом Европског дана језика Дечји културни центар Београд је 26.9.2022. године на Тргу републике организовао програм за децу и младе. Обележавању овог важног културног догађаја придружили су се и ученици петог разреда наше школе и имали прилику да се на штандовима амбасада и културних центара упознају са културама и језицима бројних европских земаља – Холандије, Финске, Данске, Шведске, Белгије, Румуније, Украјине, Словеније, Аустрије, Турске, Италије.

На сваком штанду ђаци су могли да науче понеку нову реч њима непознатих језика, да сазнају нешто о култури, историји и традицији бројних европских земаља, да чују неке занимљиве чињенице о језицима, учествују у активностима, игрицама, квизовима и да за учешће буду награђени пригодним поклонима.

На штанду Дечјег културног центра нашим ђацима је било најзанимљивије. Ту им је била понуђена интерактивна поставка „Цртице, бојице и реченице“, чији је циљ био упознавање деце са „Речником пријатељства“. Ђаци су се опробали у писању на даљину, скривеном и обрнутом писању, решавању осмосмерки, питалица, склапању најдуже речи од понуђених слова и другим језичким игрицама.

Европски дан језика наши петаци су ове године прославили на забаван, креативан, али и едукативан начин. Била је то прилика да се сви још једном подсете важности очувања и неговања језика, као и чињенице да учење нових језика спаја људе и руши границе међу њима.

ЗАНИМЉИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ О ЈЕЗИЦИМА

Шта смо сазнали?

• Руски језик је био први језик којим се говорило у свемиру.

• Најстарији језик из индоевропске језичке породице је литвански.

• Први штампани језик је био немачки. Преса за штампање, коју је Јоханес Гутемберг развио око 1440. године, била је кључна за подизање нивоа писмености и образовања у Европи.

• Бебе старе свега неколико сати могу да разликују звукове на свом матерњем језику од звукова на страном језику.

• На шпанском језику упитне реченице пишу се са два упитника – један на почетку реченице, окренут наопако, а други на крају реченице; на грчком језику тачка са запетом има улогу знака питања.

• Хипотомностросесквипедалиофобија је страх од дугих речи.

• Више од половине Европе је двојезично.

• Направљено је више од 200 вештачких језика за потребе књижевности и филма (вилински у „Господару прстенова“, клингонски у „Звезданим стазама“).

• Према УНЕСКУ, најмање 43% језика који се говоре у свету је угрожено.

• Пмреа јденој сиудјти, нјие вжано у ком роследеду су свлоа у риеч; јеидни вжаан фоктар је да су пвро и педњосле совло на поврм метсу. То је зтао што љускди ум не чита совло по совло, већ реч као ценилу.