Menu

Посета Амбасади Јапана

На позив JICA Балкан канцеларије и JICA Aлумни Србије, представници наше школе, Софија, Ирена и Никола из 3/5 заједно са директором школе и учитељицом, присуствовали су и учествовали у програму „140 година јапанско – српског пријатељства“, 26. октобра 2022.године, у просторијама Амбасаде Јапана.

Програм је започео обраћањем амбасадора Јапана, након тога је уследило обраћање представника JICA Алумни, JICA Балкан канцеларије, Филолошке гимназије, војвођанске агенције за развој, као и других званица.

Наши ђаци су се, у једном делу програма, представили демонстрацијом оригами технике – прављење фигуре лептира од папира. Тиме су изазвали одушевљење присутних, који су се спонтано укључили у израду разнобојних лептирића, са пажњом пратећи инструкције деце. Најлепши лептир је уручен јапанском амбасадору.

Након официјелног дела програма, гости су имали прилику да погледају изложбу која је представљала „Јапан у малом“. Могли смо да видимо како изгледа традиционална одећа у Јапану, трешњин цвет ( симбол Јапана и симбол среће), посуде за чај спремне за „ чајну церемонију“. Сазнали смо да је сваки месец у години посвећен неком догађају и обележава се фестивалом, па се на пример, Дан девојчица обележава у марту, а Дан дечака у мају. Били су ту и многи други предмети које приказују јапанску традицију и културу.

Деца су била одушевљена и захвална на дивном дану, незаборавном искуству, као и на поклону у виду књиге о Јапану.

С. Ћивша