Најава јубилеја

ОШ Старина Новак постоји већ 90 година. Свих 90 година ради под истим именом. Име школе представља, вероватно, једини јавни споменик славном српском јунаку, у српском народу данас. Већ сама ова чињеница има велику вредност. Али, њој се придружује друга — дуговечност школе, која школу Старина Новак сврстава у ред важних националних чинилаца незаобилазних у анализи миљеа српског грађанског друштва.
Узимајући у обзир те две важне чињенице, значај прославе 90 година трајања школе постаје јаснија и оправдана. Прославом јубилеја, школа на себе свесно преузима озбиљан терет обавезе да подсети свеколико српско друштво, естаблишмент, дијаспору, јавност, прошлост и садашњост — дакле, све елементе српства, да је важност школе непроцењива, а да су бројне кризе и несрећна времена учинила да се та важност не види оном снагом којом би требало.
Прослава јубилеја школе није само локална манифестација. Она има најшири друштвени и национални значај. Без обзира што је школи премало инструмената на располагању да би се прослава јубилеја извела пуном снагом, због значаја за један народ, тако малобројан као што је српски, не сме се одустати од карактера јубилеја као важног националног догађаја у 2012. години. Основна школа Старина Новак, дакле, свесно улази у предузеће од највишег националног значаја, иако системски гледано, не би требало очекивати да има снаге за то. Снагу види у племенитости циља обележавања јубилеја школе, и нади да ће, уз Божју помоћ, они најбољи елементи у народу материјално и нематеријално подржати овако важну мисију.

Ђачки радови о Новаку

Радови ученика

БЛАГОСЛОВ ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА ЗА НАМЕРУ ШКОЛЕ ДА СЕ ОБРАТИ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ КАО БУДУЋЕМ ПОКРОВИТЕЉУ ПРОСЛАВЕ ЈУБИЛЕЈА ШКОЛЕ

Епископ хвостански Атанасије (Ракита), викарни епископ Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја, примио је директора ОШ Старина Новак, 28. септембра 2011.године у Патријаршији СПЦ. Директор је разговор водио са Његовим Преосвештенством о актуелним темама у образовању и представио активности које су планиране у склопу прославе 90 година постојања школе. У склопу тог представљања директор је Његовом Преосвештенству изнео намеру школе да познатог српског тенисера замоли да постане покровитељ прославе овог важног јубелеја и затражио благослов за ту намеру.

Његово Преосвештенство епископ Атанасије је овом приликом дао благослов за обраћање наше школе Новаку Ђоковићу да постане покровитељ прославе постојања 90 година школе.

Његовом Преосвештенству уручен је Пројекат прославе јубилеја ОШ Старина Новак и упознат је са планом екскурзије у град Клуж где се налази једини јавни споменик Старини Новаку. Екскурзија, поред осталих активности, предвиђа званичну посету Румунској православној цркви као српски израз поштовања према румунском народу. Његово Преосвештенство је изјавио да СПЦ може помоћи око реализације такве екскурзије.

На крају срдачног и корисног разговора, Његово Преосвештенство је директору школе уручио поклон, ново издање Светог писма.

Овде можете погледати текст обраћања Новаку Ђоковићу.