Menu

Посета изложбе „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“ и црквене и културне баштине на Калемегдану

У оквиру верске секције, ученици петог разреда су, 3. марта 2023. посетили интердисциплинарну изложбу „Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“ у Галерији Природњачког музеја. Том приликом су се упознали са медицинским знањима и праксом лечења људи природним лековитим средствима која су била доступна у средњем веку у Србији, а посебно лековитих биљака представљених у Фармаколошком спису Кодекса који је писан ћириличним писмом, што је куриозитет тог доба и указује на чињеницу да други словенски народи тога доба нису имали ништа слично. Ученици су се упознали и са средњовековном лековитом баштом, достигнућима медицине Старог света, традиционалном медицином и фармаколошким списима.

Ученици су у Горњем граду, на Београдској тврђави, посетили и Богородичину цркву Ружицу, капелу Свете Петке и Дамад Али-пашино турбе упознавши се том приликом са историјом најстарије београдске цркве и оригиналном отоманском архитектуром у Београду.

Активности верске секције подразумевају интегративну наставу која подстиче креативност и интелектуалну радозналост ученика, помаже ученицима да разумеју суштину наставних садржаја из више предмета (верска настава, биологија, историја) и омогућава ученицима усвајање функционалних знања.

Марија Тодоровић, наставница верске наставе