Menu

ПОСЕТА ДРЖАВНОМ АРХИВУ СРБИЈЕ

Ученици верске секције ОШ „Старина Новак“ су, уочи великог јубилеја – 220 година од Првог српског устанка - посетили Државни архив Србије.

Наши љубазни домаћини, архивисти Ана Кос Вујовић и Дарко Опалић су нас упознали са историјатом Државног архива и повели на једно узбудљиво путовање кроз ово велелепно здање смештено близу наше школе, наше цркве Светог Марка, бројних факултета, Универзитетске библиотеке.

Сазнали смо да је Архив основан 1898. године доношењем Закона о Државној Архиви Краљевине Србије и да је после две године почео да ради на организовању институције по узору на савремене европске архиве под руководством првог управитеља др Михаила Гавриловића. Сама зграда Архива подигнута је као једноспратно здање у основи изведено у облику обрнуто постављеног слова „Т“, према пројекту архитекте Николаја Краснова, руског емигранта, и то на месту некадашњег тркалишта.

Ушавши у само здање сазнали смо шта се све од докумената налази у Архиву и каква је процедура коришћења архивских фондова. Сазнали смо и да је депо најважнија просторија у коју се улази под посебним правилима, да има одговарајуће осветљење и потребну температуру, како би се вредна грађа заштитила од могућих оштећења. Изненадили смо се када смо чули да бисмо се нашли на Новом Београду уколико бисмо сва документа која се налазе у депоу поређали по мерној дужини!

Завирили смо и у лабораторију за конзервацију и рестаурацију и видели како се интервенише на предметима који су угрожени због влажности или других хемијских процеса, како се отклањају постојећа оштећења, како се докумета чисте (млевеним гумицама), перу, ојачавају, рестаурирају.

Такође смо имали прилику и да разгледамо дела наших значајних уметника постављена у оквиру изложбе „Уметничка збирка Државног архива Србије”. Представљен нам је и део заоставштине породице Арнаутовић, која је завештала значајан део своје имовине Државном архиву Србије.

Путовање кроз здање Архива је отворило наш свет маште па смо на тренутак и ми постали директори архива, организатори изложбе, архивисти, истраживачи...

На крају смо се уписали у књигу утисака и на тај начин оставили писани траг за неке будуће истраживаче који ће у Државном архиву, чувару наше културне и националне баштине, пронаћи податак да су ученици оближње школе са својом вероучитељицом посетили Архив нестрпљиво чекајући да и сами постану истраживачи!

Марија Тодоровић, наставница верске наставе