Menu

Лист

Школски лист број 22 -
октобар 2023. године

У петак 20. октобра 2023. објављен је НОВАК број 22, са НОВАКОМ ДОДАТКОМ који је трећа књига монографије школе. На овај начин је окончан велики подухват објављивања тротомне монографије школе о 100 година њеног постојања.


Лист "Новак" - број 22

Прилог уз часопис
Књига трећа
МОНОГРАФИЈА

100 година школе


Корице часописа (унутрашње)Школски лист број 21 -
април 2023. године

Читава школска 2022/23. година је испуњена догађајима обележавања сто године школе, чему је посвећен највећи део овог броја НОВАК-а. Централна Свечана приредба, иако не једина преостала слављеничка манифестација, одржана је на великој сцени ДКЦБ и тада је актуелни директор школе имао част да својим обраћањем симболично обележи стогодишњицу школе „Старина Новак“.


Лист "Новак" - број 21

Прилог уз часопис
Књига друга
МОНОГРАФИЈА

100 година школе


Корице часописаКорице монографијеШколски лист број 20 -
децембар 2022. године

Школа је, по својој природи, топла кућа, којој су за успешан рад потребни сасвим обични услови - мирно окружење и слобода у изражавању креативности. Век у коме је наша школа вршила своју мисију, често није омогућавао те просте премисе, које ниједну државу не коштају много. Од самог почетка постојања, почела је са мукотрпном борбом против неписмености, доживела дуге периоде сијања својим плодним активностима једине културно-образовне установе у крају, трпела у ратним годинама окупацију због истеривања из матичне зграде и грчевито организовање наставе по приватним кућама у алтруистичком истинском просветарском настојању да не изневери своје ђаке. Преживела је бурно време социјалистичке револуције изгубивши своје име, сталну адресу и кров над главом. Али је засијала и васкрсла усељавањем у нову зграду, враћањем имена „Старина Новак“. Затворила је чудесан животни круг истрајне српске школе и стоту школску годину дочекала 2022. године, након силних именичких претумбација и експериментисања вољом разних држава и режима, са идентичним пуним називом који је имала прве школске 1922. године – ОСНОВНА ШКОЛА „СТАРИНА НОВАК“.


Лист "Новак" - број 20


МОНОГРАФИЈА
100 година школе
Књига прва
Милош Пекић, Влада Вучинић


Школски лист број 19 -
август 2022. године

Из штампе изашао 19. августа 2022. године.

Свакако, најкрупнији догађај, који далеко превазилази предвиђено место у друштву и очекивану предузимљивост обичне основне школе, јесте завршетак објављивања прве свеобухватне антологије народних песама о Старини Новаку. Ово предузеће је брижљиво планирано пре чак шест година и циљано подешавано да се оконча баш на стогодишњицу школе, да стогодишњица остане упамћена и по овом доприносу наше школе српској културној баштини. Ако постоје делови нашег народа који, можда, не увиђају изузетан значај стогодишњице једне школе, ваљда ће уочити изузетан значај објављивања прве антологије народних песама о Старини Новаку што ће их довести до издавача – школе “Старина Новак“.


Лист "Новак" - број 19


Корице


О Новаче од горе ајдуче
Антологија народних песама о Старини Новаку
Књига шеста
Милош Пекић


Школски лист број 18 -
фебруар 2022. године

Из штампе изашао 2. фебруара 2022. са два НОВАКА ДОДАТКА: Можда нисте знали о школи Старина Новак и ЗБОРНИК СТРУЧНИХ РАДОВА.

Школска 2021/22. година почела је у условима пандемије COVID-19. Ипак, настава се одвијала као да је стање редовно. Модели извођења наставе, прописани од ресорног министарства, подразумевали су да на наставу на даљину прелазе само она одељења у којима се потврде случајеви заражених ђака.


Лист "Новак" - број 18

"Можда нисте знали о школи Старина Новак" - Влада ВучинићЗборник стручних радова са Седмог саветовања просветних радника - Сијаринска бања, 27-29.8.2022. године


Школски лист број 17 -
август 2021. године

Дана 9. августа 2021. објављен је НОВАК број 17. Овај број доноси преглед најзначајнијих активности наше школе у другом полугодишту одлазеће школске године. Али, актуелизује и тему подизања споменика Старини Новаку, о чему је писано и у минулим бројевима. Идућа календарска година је 100. година постојања школе Старина Новак и овај важан јубилеј је замишљен у нашој школи као достојна пратећа кампања подизању споменика Старини Новаку. Као НОВАК ДОДАТАК уз број 17 објављена је пета књига прве свеукупне антологије народних песама о Стартини Новаку НОВАКОВА РУКОВЕТ. Овај велики пројекат приближио се пуном остварењу јер је, према плану, предвиђено да се оконча на стогодишњицу школе објављивањем шесте, последње књиге ове библиотеке.


Лист "Новак" - број 17


Новак додатак -
Библиотека "Новакова руковет" -
књига 5
"Гором јаше Старина Новаче" -
Милош Пекић


Школски лист број 16 - фебруар 2021. године

Дана 18. фебруара 2021. објављен је нови број школског листа НОВАК. Сви који желе да сазнају из прве руке како се школа „Старина Новак“ борила са пандемијом и како ју је побеђивала, имају на располагању НОВАК број 16. Најновији број НОВАК-а доноси најширу слику тренутног стања не само школе „Старина Новак“ и њених догодовштина, него предствља најпоузданији извор представа о српској школи данас, о проблемима који је муче али и о њеним огромним капацитетима, недовољно искориштеним због помањкања стручне слободе, и виталности коју је показала као једина установа јавног сектора у којој није дошло до експлозије заражавања иако њен рад подразумева окупљање ђака и наставника.

Штампани примерци најновијег броја НОВАК-а могу се прочитати у библотеци школе, а за све који нису у могућности да до библиотеке дођу, на школском сајту се налази комплетан број у електронском издању.

Пријатно вам читање.


Лист "Новак" - број 16

ВЛАДА ВУЧИНИЋ, главни и одговорни уредник листа НОВАК
Фебруар 2021.


Школски лист број 15 - јул 2020. године

НОВАК 15 И КОРОНА 19

Нови број школског листа НОВАК са, чак, два НОВАКА ДОДАТКА, изашао је из штампе

НОВАК, лист ОШ “Старина Новак“, објављује се два пута годишње, извештавајући о најважнијим активностима школе за свако полугодиште посебно. Вишегодишња пракса је да други број у школској године буде објављен крајем маја или почетком јуна месеца. Ове године, НОВАК број 15 изашао је из штампе 13. јула 2020. Активности у борби против епидемије су испомерале све активности па и датум објављивања новог броја нашег школског листа. Уз овај број објављена су чак два НОВАКА ДОДАТКА: четврта књига Милоша Пекића НИ ЈУНАКА БЕЗ СТАРИНЕ НОВАКА, и ЗБОРНИК СТРУЧНИХ РАДОВА са Шестог саветовања просветних радника које је одржано у Вршцу 13-14. јуна 2020. Дистрибуција штампаног броја НОВАКА број 15 бићe отежана због епидемије, али је садржај овог броја, као и свих предходних бројева, могуће преузети у електронском облику на сајту наше школе.


Лист "Новак" - број 15


Новак, додатак - четврта књига Милоша Пекића "НИ ЈУНАКА БЕЗ СТАРИНЕ НОВАКА"Новак, додатак - ЗБОРНИК СТРУЧНИХ РАДОВА са Шестог саветовања просветних радника


Школски лист број 14 -
децембар 2019. године

Првог дана недеље школе, 24.12.2019. године, одржана је промоција четрнаестог броја листа "Новак".

Уводничар и водитељ, библиотекар Василије Савић, бираним речима је указао на значај ђачког листа али посебно књиге која је одштампана као “НОВАК ДОДАТАК”, а онда је дао реч директору школе Влади Вучинићу. Директор је најпре подсетио да је сврха “НОВАКА” да опише и забележи живот школе за садашње али и будуће ђаке. Школски лист је представио помоћу интерактивне табле објашњавајући, не само како се технички припрема и штампа један лист, него показујући преломњене стране новог броја “НОВАКА” уз исцрпно објашњење објављених текстова и фотографија.


Претходне бројеве листа "Новак" можете погледати овде