Menu

Зимско саветовање - Бања Кањижа


саветовање у токуДан први - понедељак, 17.1.2022.

Програм

Тема Излагач
Прослава стогодишњице школе "Старина Новак" Влада Вучинић, директор
"ИОП није баук" Никола Стевановић, психолог

Извештај

На самом почетку Саветовања обављен је брзи антигентски тест на Ковид-19, а у складу са строгим придржавањем противепидемиолошких мера. Резултат тестирања показао је да су сви учесници негативни на корону. Након ручка уследило је званично отварање радног дела Саветовања у коме су предвиђена два предавања.

Прво излагање имао је директор школе, Влада Вучинић, на тему "Прослава стогодишњице школе". У свом излагању директор је указао на смисао и значај обележавања дана школе и датум за који се овај дан везује. Надовезујући се на то указао је и на значај саме прославе стогодишњице школе, као и на важност да сам живот и дух школе буду суштински део ове прославе, при чему би школа имала одлучујућу улогу у креирању оваквог јубилеја.

Друго излагање имао је психолог школе Никола Стевановић, на тему "ИОП није баук". Никола је предавање отворио кроз интеракцију са присутнима, задавањем једноставног задатка, чиме је своју тему приближио учесницима. У даљем излагању указано је на правила при изради ИОП, као и ситуацијама и проблемима у свакодневној пракси. Ова актуелна и интересантна тема побудила је учеснике да се укључе у дискусију, те је дошло до врло конструктивне размене информација.


Дан други - уторак, 18.1.2022.

Програм

Тема Излагач
Школска библиотека у актуелном тренутку Василије Савић, библиотекар
Монографија школе "Старина Новак" "Сто година школе" Милош Пекић, наставник историје
Самовредновање Младенка Башић, учитељица

Извештај

Други дан радног дела Саветовања почео је након доручка, у 10 часова, излагањем Василија Савића, библиотекара школе. Василије је говорио о школској библиотецу у актуелном тренутку. На почетку се осврнуо на историјат и развој библиотеке, са посебним освртом на школске библиотеке. Након тога је указао на проблеме свакодневног функционисања школске библиотеке, као и значају и могућностима библиотеке данас. Учесницима су презентовани и занимљиви статистички подаци везано за рад школске библиотеке.

Друго излагање имао је Милош Пекић, наставник историје, који је говорио о припреми Монографије школе, везано за припрему прославе стогодишњице школе. Указано је на конкретне активности, координацију и припрему са колегама.

Последње излагање другог дана Саветовања имала је Младенка Башић, на тему "Самовредновање". Указано је на сам појам и значај самовредновања и увођењу самовредновања у школе, које би за циљ имало повећање квалитета рада. У том смислу самовредновање се поставља као основни механизам.


Дан трећи - среда, 19.1.2022.

Програм

Тема Излагач
Дигитализација наставе (текст - pdf)
(презентација - pptx)
Весна Поповић, наставница
Како унапредити "Радио Новак" и "ТВ Новак" Саша Шипка, наставник
Радионица "ИОП није баук - од теорије до праксе" Никола Стевановић, психолог

Извештај

Последњи дан радног дела Саветовања отпочео је у 10 часова, излагањем Весне Поповић, која је говорила о дигитализацији наставе. Указано је на значај дигитализације, неопходне материјалне и људске ресурсе, као и стање у коме се школа налази данас. Посебну пажњу изазвало је излагање о употреби нових дигиталних садржаја током ове школске године, пре свега искуства са употребом таблета од стране ученика и искуства наставника.

Друго излагање имао је Саша Шипка који је говорио о могућностима и искуству радија и ТВ "Новак". Уз пресек стања дати су и конкретни предлози у ком смислу би се могли унапредити ови школски медији.

На крају је психолог Никола Стевановић одржао врло занимљиву радионицу, као саставни део његовог рада "ИОП није баук"

Након радионице и затварања радног дела Саветовања, у конгресној сали, где су одржана сва предавања и радионице, директорка СБР "Бања Кањижа" др Снежана Аџић одржала је поздравно слово учесницима Саветовања, пожелела пуно успеха у раду и позвала да поново посете Бању Кањижу.


Излет на Палић